Nagyvilág

Több fronton folytatódnak a harcok a Közel-Keleten

Vasárnap hajnalban az izraeli hadsereg ismét behatolt a Gázai övezet északi részébe, ahol tűzpárbajt vívtak palesztin fegyveresekkel, miközben folytatták a harcokat a libanoni fronton is. Vasárnap reggel ellencsapásként Libanon rakétatámadást intézett Izrael ellen.

Vasárnap hajnalban izraeli katonák, páncélosok és támadó helikopterek behatoltak a Gázai övezetbe , rakétákat lőttek ki, és tűzpárbajt vívtak palesztin fegyveresekkel, miközben Izrael a libanoni Hezbollahhal harcolva egy második frontot nyitott. Ellencsapásként Libanon is rakétatámadást intézett az izraeli Haifa város ellen. A vasárnapi összecsapásoknak legkevesebb tizenegy áldozata van.

A palesztin front

Izraeli páncélosok és páncélozott szállító járművek helikoptertámogatás mellett benyomultak palesztin mezőgazdasági területekre Bét-Hanún városa mellett. Ez a város átellenben fekszik Szderót izraeli várossal, amely gyakori célpontja a Gázai övezetből kiinduló palesztin rakétatámadásoknak. Egy izraeli helikopter palesztin közlés szerint rakétát lőtt ki palesztin fegyveresek egy csoportjára. Amikor a mentők a helyszínhez közeledtek, Izrael egy újabb rakétát lőtt ki, hogy távol tartsa őket a sebesültektől.

Palesztin kórházi illetékesek azt közölték, hogy heten – három fegyveres és négy polgári személy, köztük egy 4 éves fiú – sebesültek meg egy másik izraeli rakétatámadásban Bét-Hanúnban. Egy harmadik rakéta az áramellátást szüntette meg az övezet északi részén.

A libanoni front

Izrael a libanoni fronton sem hagyott fel a támadásokkal. Különleges izraeli katonai osztagok szárazföldi hadműveleteket hajtanak végre Libanonban, párhuzamosan a légi és tengeri műveletekkel- közölte vasárnap reggel a katonai rádióban Gadi Ejzenkraut tábornok, a vezérkar műveleti parancsnoka, de – mint mondta – ezekről részleteket nem közölhet.

Az izraeli légierő hajnalban támadta a Hezbollah lázadószervezet egyik létesítményét Baalbek városban – közölte a libanoni rendőrség, azonban esetleges sebesültekről egyelőre nem számolt be. A város központjában található irodaépületet két levegő-föld rakéta találta el, és súlyosan megrongálódott. Károk keletkeztek a környező épületekben is.

Izraeli gépek támadást intéztek egy erőmű ellen is Bejrúttól 20 kilométerrel délre. Ezt követően az erőmű lángokban állt. A libanoni tűzoltók közölték, hogy nincs elég vízkészletük az oltáshoz.

Ellencsapás

Libanon ellencsapásként ismét az észak-izraeli Haifa városa ellen intézett rakétatámadást. A vasárnap reggeli támadásban legkevesebb nyolc ember halt meg, további 14 pedig megsebesült – közölték izraeli kórházi források. A harmadik legnagyobb izraeli városon kívül rakétatalálat érte Saint Jean d,Acre és Naharíja városokat is – közölte az izraeli rendőrség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik