Nagyvilág

Irán: tárgyalási alap az európai javaslat

Teherán "elfogadható tárgyalási alapnak" ítélte vasárnap az európai hatalmaknak azt az ajánlatcsomagját, amelyért cserébe Iránnak le kellene mondania urándúsító programjáról.

Irán kormánya részletekbe menő tárgyalásra hívta fel a nagyhatalmakat a júniusban átadott ajánlatokról. A teheráni külügyminisztérium szóvivője mindazonáltal leszögezte, hogy az iráni atomdossziénak az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé való visszaküldésével a nagyhatalmak ártottak a tervezett tárgyalásoknak. A nagyhatalmak a héten visszautalták az iráni atomdosszié ügyét a BT elé, miután Teherán nem válaszolt az európai ajánlatokra. Irán hangoztatja, hogy kész tárgyalni, de nem hajlandó semmilyen előfeltételt elfogadni, így nem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást sem.

Hamid Reza Aszefi külügyminisztériumi szóvivő egy teheráni sajtóértekezletén felszólította a Szentpéterváron tanácskozó nyolc nagyhatalmat, hogy tárgyaljon hazájával annak atomprogramjáról és az említett ajánlatokról. “A fenyegetések elfogadhatatlanok, célt nem lehet velük érni. A G8-aknak két lehetőségük van: az egyik az ésszerűség útja, a másik a szélsőségességé. Reméljük, hogy a G8-csoport az ésszerűséget részesíti előnyben. A Biztonsági Tanács útja nem konstruktív út, a tárgyalásoké viszont az. Ha visszautalják az ügyet a BT-hez, akkor az azt jelenti, hogy nem fogadták el a tárgyalásos út alkalmazását” – mondta. Hozzátette, hogy Irán továbbra is számol Oroszország és Kína támogatásával az atomvitában. “Arra számítunk, hogy Oroszország és Kína megvédi jogszerű álláspontunkat, ami azt jelenti, hogy megvédik az atomsorompó-szerződést és más nemzetközi szerződéseket” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik