Nagyvilág

G8: egy hónapon belül egyezséget akarnak

A Nyolcak Csoportja (G8) augusztus közepére nagy vonalakban egyezséget akar elérni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében folyó liberalizációs tárgyalásokon.

A Nyolcak szentpétervári csúcstalálkozóján vasárnap olyan döntés született, hogy a tagok – pontosabban a hét vezető ipari demokrácia, mert a G8-elnök Oroszország még nem tagja a WTO-nak – genfi tárgyalóküldöttei egy hónapon belül hozzák tető alá egy megállapodás alapvető vonalait a világkereskedelem további liberalizálásáról folyó tárgyalásokon.

Az Egyesült Államok állítólag kemény tárgyalások után adta belegyezését az eljáráshoz. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke “ambiciózus célkitűzésről” beszélt orosz hírügynökségek szerint. A dohai “fejlesztési” forduló zsákutcába jutott az agrárszubvenciók körüli vita miatt, amiben a két fő ludas az Európai Unió és az Egyesült Államok.

A G8 vezetőihez hétfőn Brazília, Kína és India állam- és kormányfői is csatlakoznak Szentpéterváron. Ők elérhetik, hogy a fejlődő és feltörekvő államokat tömörítő G20 is elfogadja a határidőt. Ha ez sikerül, akkor hétfőn este Genfben elkezdődhetnek a tárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik