Nagyvilág

Oroszország fegyverletételre szólította fel a csecseneket

Fegyverletételre, a kormány elleni harc beszüntetésére szólította fel a csecsen lázadókat az orosz nemzeti terroristaellenes bizottság szombaton.

Samil Bászájev hadúrnak és a csecsen felkelők más vezetőinek a halála “megnyitotta az utat azelőtt, hogy visszatérjenek a békés életbe mindazok, akik ezt korábban nem tették meg” – hangoztatta felhívásában Nyikolaj Patrusev hadseregtábornok, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) igazgatója, a bizottság elnöke.

Patrusev javasolta, hogy a lázadók augusztus 1-jéig kezdjenek tárgyalásokat a csecsenföldi (oroszbarát) kormánnyal vagy az orosz szövetségi hatóságokkal a békés életbe való visszatérésről. Jelezte, hogy a hatóságok nem fognak büntetőintézkedéseket alkalmazni azokkal szemben, akik augusztus elsejéig hátat fordítanak a fegyveres csoportoknak, leteszik fegyvereiket, és “átállnak az emberek oldalára”.

A bizottság felhívása nem csak a csecsen lázadókhoz, hanem az Észak-Kaukázusban működő valamennyi fegyveres csoporthoz szól.

A csecsen lázadók internetes honlapja, a kavkazcenter.com azonnal “propagandafogásnak” nevezte a bizottság közleményét. Doku Umarov, a csecsen lázadók új “elnöke” ugyancsak szombaton kijelentette, hogy a csecsenföldi háború folytatódik Samil Bászájev csecsen hadúr nemrég bekövetkezett halála után is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik