Nagyvilág

A követségek folyamatosan mentik ki a magyarokat

Egy a szíriai határ közelében, Libanonban élő magyar család kimenekítéséről számolt be szombat délután a helyszínről a damaszkuszi magyar nagykövetség egyik munkatársa. Két egyetemista egy görög busszal próbál átjutni Szíriába.

A külföldiek nagy számban menekülnek az Izrael által támadott közel-keleti országból, de a határok zárva vannak az izraeli katonai blokád és a bombázások miatt. “Épp most jöttem át egy magyar családért ide a határra. Most érkeztek meg. Tőlük tudom, hogy a libanoni oldalon teljesen üres a határállomás, (mivel ott) megközelíthetetlen a libanoni-szíriai határ. Csak a Bekaa- völgyében Zahle és Masza környékéről tudnak még kerülő utakkal idejönni emberek” – mondta el az MTI-nek telefonon egy név nélkül nyilatkozó magyar diplomata.

“Az információnk az volt reggel, hogy a görög nagykövetség Libanonból elindított három buszt (az izraeli hadjárat elől menekülő külföldiekkel), és rajta volt két ösztöndíjasunk vagy egyetemistánk. Mivel azonban (az izraeliek) bombázták az utat, kénytelenek voltak visszafordulni” – folytatta a diplomata.

“Tamás Lajos nagykövet úrtól (a bejrúti magyar képviselet vezetőjétől) úgy tudjuk, hogy a görög nagykövetség ezeket a buszokat a dél-libanoni Tír (Szúr) kikötője felé irányította. Damaszkuszi nagykövetünk, Medgyes Péter beszélt az ottani görög nagykövettel, aki elmondta, hogy megpróbálják valahogy hajóval kimenekíteni Libanonból a buszon lévőket” – mondta.
A diplomata hozzátette: a szíriai határra szerencsésen megérkezett két magyart most viszi be Szíriába, ők hétfőn reggel a Malév-géppel érkezhetnek majd haza.

Libanonba jelenleg nem lehet bejutni, sem onnan kiutazni – erősítette meg az MTI-nek szombat délután a bejrúti magyar diplomáciai képviselet.

A nagykövetség közlése szerint valamennyi általuk ismert, illetve látókörükbe került magyar állampolgárral kapcsolatot tartanak. “Amíg az ország elhagyása lehetséges volt, addig a damaszkuszi nagykövetségünk segítségével több magyar állampolgárnak segítettünk elhagyni az országot és Damaszkuszon keresztül hazarepülni. Magyar sérültről tudomásunk nincsen, a helyzet pedig egyelőre pontosan nyomon követhető.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik