Nagyvilág

Három feltételt szabott Izrael

A két elrabolt izraeli katona szabadon engedését, az Izrael elleni rakétatámadások leállítását és a Hezbollah szervezet lefegyverzéséről szóló ENSZ-határozat teljesítését követeli Izrael a támadások leállításáért cserébe.

Az izraeli kormányfő kész elrendelni a hadművelet beszüntetését Libanonban, ha a Hezbollah szabadon engedi a fegyveresei által elrabolt két katonánkat, beszünteti a rakétatámadásokat, illetve ha a libanoni kormány az ENSZ BT 1559. számú határozatának megvalósítása mellett dönt – közölte Miri Eisin kormányszóvivő. “Ha a feltételek teljesülnek, készek vagyunk együttműködni az ENSZ térségbe érkezett küldöttségével” – hangoztatta.


A bejelentéssel párhuzamosan az izraeli hatóságok pénteken elrendelték, hogy a Haifában és elővárosaiban élők menjenek óvóhelyekre egy nappal azt követően, hogy a libanoni síita Hezbollah fegyveresek rakétákkal támadták Izrael harmadik legnagyobb városát. Korábban még sohasem jutott el az iráni és szíriai támogatással működő csoport rakétája ilyen messzire, a Hezbollah csak a libanoni-izraeli határ közvetlen közelében lévő izraeli településeket tudta rakétáival célba venni.


Az izraeli hadsereg nem indokolta, hogy miért adtak ki ilyen utasítást annak ellenére, hogy napközben a haifaiak szabadon közlekedhettek a város utcáin. A hadsereg közlése szerint az utasítást követően a lakosok közösségük óvóhelyeire illetve lakásaik bombabiztos helyeire húzódtak.


Szórólapok Damaszkuszban


Az izraeli hadsereg pénteken ismét támadta a bejrúti nemzetközi repülőteret, valamint egy palesztin katonai támaszpontot a Bekaa-völgyben. A pénteki légitámadásoknak eddig négy polgári halálos áldozatuk és 63 sebesültjük van. Az izraeli légierő kilőtt két rakétát közép-európai idő szerint délelőtt tíz órakor a bejrúti nemzetközi repülőtér egyik kifutópályájára – közölték szemtanúk és libanoni biztonsági források. Az Lbc libanoni televízió szerint ezután már az izraeli haditengerészet is lőtte a repülőteret, csatahajók a nyugati kifutópályát vették célba lövegeikkel. A keleti kifutópályát pedig csatahelikopterek támadták rakétákkal.


Pénteki katonai csapások előtt hajnalban a libanoni hadművelet fokozására adott parancsot péntekre virradóra Ehud Olmert izraeli kormányfő a biztonsági kabinet ülése után. Ezzel párhuzamosan izraeli harci gépek több ezer röpcédulát dobtak le Szúr kikötővárosban, az ország déli részében és Bejrút déli negyedében, amely felszólítja a lakosságot, hogy saját érdekében kerülje el azokat a helyeket, ahol a Hezbollah irodái találhatók. “Saját biztonságuk érdekben – továbbá mivel nem kívánunk olyan civileknek ártani, akiknek nincs közük a Hezbollahhoz – kerüljék el azokat a helyeket, ahol a Hezbollah található és tevékenykedik” – állt az arab nyelvű, “Izrael állam” aláírással ellátott röpcédulákon.


Áldozatok és célok


Az elmúlt napokban a Hezbollah 200 rakétát lőtt ki Izraelre, amely szerdán indított támadást Libanon ellen miután a Hezbollah egy támadásban megölt nyolc izraeli katonát és elrabolt két másikat. A harcok három napja alatt 73 ember vesztette életét Libanonban, többségük polgári személy


Az izraeli támadás több célt követ. A libanoni repülőterek, a szárazföldi és tengeri utak blokádjával elvágni Libanont a külvilágtól. Az infrastruktúrára mért csapásokkal Izrael a bejrúti kormánnyal fizetteti meg annak árát, hogy az hagyja, hogy a Hezbollah szabadon tevékenykedjen Libanon déli részén. Míg a Hezbollah elleni támadások, akárcsak a szervezet vezetősége elleni pénteki bejrúti bombázások, azt a célt szolgálják, hogy nyomást gyakoroljon a síita fegyveresekre, engedjék szabadon a szerdán elrabolt két izraeli katonát, valamint kiűzzék a Hezbollahot Izrael északi határainak közelségéből.


Tárgyal az ENSZ

Megkezdődött az ENSZ Biztonsági Tanácsának libanoni helyzettel foglalkozó, sürgősséggel összehívott pénteki ülése Bejrút kezdeményezésére, amely a világszervezet beavatkozását szeretné elérni az izraeli offenzíva megállítása érdekében. A Biztonsági Tanács várhatóan egy szavazást nem igénylő “elnöki nyilatkozatot” fogad el az ENSZ-főtitkár három különmegbízottjának támogatásáról, akiket csütörtökön küldött a térségbe Kofi Annan – tájékoztatta Ellen Margrethe Loj dán ENSZ-nagykövet a sajtó képviselőit.

A világszervezet grémiuma a Libanon elleni nagyszabású izraeli hadjárat harmadik napján ült össze soron kívüli tanácskozásra. Izrael megtorlásul indított átfogó támadást a szomszédos ország ellen amiatt, hogy két katonáját szerdán foglyul ejtette és elhurcolta az Irán-barát, síita Hezbollah libanoni gerillaszervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik