Nagyvilág

Az energiáról is tárgyalt Gyurcsány Helsinkiben

A soros finn EU-elnökséghez kapcsolódó törekvésekről, energiapolitikai kérdésekről, a nyugat-balkáni országok európai uniós integrációjáról folytatott megbeszélést Gyurcsány Ferenc Helsinkiben finn vendéglátójával, Matti Vanhanennel.

Munkaebédjük után Gyurcsány Ferenc elmondta: Magyarország támogatásáról biztosította az unió energiabiztonságának fokozására és a hosszú távú uniós energiapolitika kidolgozására irányuló finn törekvéseket. Matti Vanhanen ismét kiállt az uniós bővítés Európa stabilitását szolgáló folytatása mellett, szorgalmazta a nyugat-balkáni országok integrálását az unióba, és kijelentette, hogy Horvátországnak „jó esélyei vannak az Európai Unióhoz való csatlakozásra”. A magyar kormányfő erre reagálva azt hangoztatta, hogy „nincs stabil Európa stabil Nyugat-Balkán nélkül”.

A magyar eurócsatlakozás programjáról, a konvergenciatervről nem volt szó a megbeszéléseken, de intenzív, folyamatos tárgyalásokban vagyunk az unióval, annak illetékes biztosával – jelentette ki a magyar kormányfő, s hozzáfúzte: a következő két hétben Brüsszelbe megy több miniszterelnök kollégája társaságában, majd, körülbelül két hét múlva konzultál Joaquín Almuniával, az EU pénzügyi biztosával, „hogy az első pillanattól a teljes együttműködés jegyében készülhessen el ez a program”.

Hivatalos helsinki látogatásának délelőtti óráiban a kormányfő a Nokia telekommunikációs óriáscég központját kereste fel, ezután Esko Aho volt miniszterelnökkel, a finn innováció állami kockázatitőke-alapjának, a SITRA-nak az elnökével találkozott. Ezen a megbeszélésen elsősorban az Európai Uniónak az Egyesült Államokkal szembeni versenyképességéről volt szó. Gyurcsány Ferenc, aki csütörtök este érkezett a finn fővárosba – kíséretében Göncz Kinga külügyminiszterrel -, pénteki megbeszélései befejeztével hazautazott Budapestre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik