Nagyvilág

Pakisztán tagadja az indiai vonatrobbantás vádját

Mintegy 350 gyanúsítottat vettek őrizetbe az indiai hatóságok a keddi, 200 halálos áldozatot követelő mumbai vasúti merényletekkel kapcsolatban, melyet egy az országban állomásozó muszlim szélsőséges szervezettel hoztak kapcsolatba.

Mint a helyi rendőrség közölte, a gyanúsítottak többségét csütörtökre virradóan, Mumbai északkeleti külvárosában, Malvaniban vették őrizetbe. Egyelőre nem rendelték el senkinek sem a letartóztatását, csupán kihallgatás céljából tartják őket fogva. Vannak közöttük szép számmal a város alvilágának tagjai, akik esetleg információval szolgálhatnak a tettesekről.

Az indiai hatóságok mindenekelőtt azt vizsgálják, hogy van-e köze a merényletekhez a Kasmír függetlenségéért harcoló, pakisztáni székhelyű, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődő Laskar-e-Taiba szélsőséges szervezetnek, amely korábban élt a több egyidejű támadással járó terrorakció eszközével. A csoport tagadta, hogy tagjai követték volna el a robbantásokat -rja a BBC.

Khurshid Kasuri pakisztáni külügyminiszter felháborodását fejezte ki az országát ért vádakkal kapcsolatban, melyek az Indiában állomásozó pakisztáni katonákat tették felelőssé a vonatrobbantásért. India külügyminisztere arra kérte Pakisztánt, hogy akadályozza meg az ország területén működő palesztin erők tevékenységét. Elemzők szerint a bombatámadás felélesztheti az indiai hindu és muszlim közösségek közti ellentéteket.

A 200 halálos áldozatot követelő hét robbantásból álló sorozat kedden rázta meg Mumbai (Bombay) elővárosaiban a vasúti hálózatot. A nyugat-indiai város elővárosaiban kedden csúcsidőben valószínűleg pokolgéppel követték el a robbantásokat öt vonaton és két vasútállomáson. Kofi Annan ENSZ-főtitkár elítélte a legutóbbi évek legsúlyosabb indiai merényletét, valamint az ugyanazon a napon a kasmíri főváros, Szrinagar látogatta negyedében elkövetett kézigránátos támadást. Ez utóbbi során hét turista halt meg és 35 másik megsebesült.


A 17 millió lakosú Mumbai, vagy ahogy korábban nevezték, Bombay, India tulajdonképpeni pénzügy-gazdasági fővárosa. Mahárástra indiai szövetségi állam közigazgatási székhelyét az elmúlt évtizedben több pokolgépes támadás is érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik