Külföld

Osztrák–magyar nagykövetség Montenegróban

admin
admin

2006. 07. 13. 14:50

Megnyílt Montenegróban Magyarország és Ausztria „közös” nagykövetsége. Németh úgy fogalmazott, hogy „közös épületben elhelyezett, együttműködő nagykövetségekről" van szó – közölte a külképviselet ügyvivő vezetője.

Montenegró június 3-án kiáltotta ki függetlenségét a május 21-én tartott népszavazás eredményei alapján, hazánk június 16-án létesített diplomáciai kapcsolatot Montenegróval. Ausztria és Magyarország tavaly novemberben nyitotta meg Podgoricában közös diplomáciai irodáját, a hivatalok a belgrádi nagykövetségek részét képezték. A nagykövetség marad az eddigi irodának helyt adó épületben, az eddigi hivatalok vezetői ügyvivőként vezetik tovább a nagykövetséget.

Németh úgy fogalmazott, hogy „közös épületben elhelyezett, együttműködő nagykövetségekről” van szó, amelyeknek megvannak az elkülönített, csak az egyik felet érintő feladatai, de keresik az együttműködés lehetőségét minden olyan témában és területen, amely közös érdek. A két képviselet igyekszik kihasználni a közös elhelyezés és a közös működés előnyeit, megosztják például a működési költségeket, és igénybe veszik egymás futárszolgálatait is.

Az eddigi osztrák és magyar diplomáciai iroda működését kétoldalú osztrák–magyar megállapodás rögzítette. A két nagykövetség egyelőre e szerződés alapján működik tovább, de Németh szerint folyamatosak a konzultációk a két külügyminisztérium között a tapasztalatok értékeléséről és a jövőt érintő elképzelésekről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.