Nagyvilág

Nincs előrelépés a koreai rakétaválságban

Nincs áttörés a kínai küldöttség észak-koreai rakétaválságról folytatott phenjani tárgyalásain - erősítette meg csütörtökön Pekingben Christopher Hill amerikai főtárgyaló.

Az amerikai diplomata a Huj Liang-jü (Hui Liangyu) miniszterelnök-helyettes vezette kínai küldöttség tárgyalásaira utalt, amelyben arra próbálták meg rábírni Észak-Koreát, hogy térjen vissza az atomprogramjáról folytatott hathatalmi tárgyalásokhoz.


A kelet-ázsiai és csendes-óceáni ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár-helyettes múlt pénteken kezdte meg ázsiai körútját, amelynek célja azt volt, hogy nemzetközi konszenzus jöjjön létre a július 5-i észak-koreai rakétakísérletekre adandó válasszal kapcsolatban.


Észak-Korea Dél-Koreát hibáztatja azért, hogy megállapodás nélkül, a tervezetthez képest egy nappal korábban értek véget a kétoldalú tárgyalások az észak-koreai rakétakilövésekről. A dél-koreai Puszanban zajló megbeszéléseken a phenjani küldöttség ismét felvetette a rizssegélyek folytatásának kérdését, Szöul pedig újra leszögezte, hogy a hónap eleji rakétakísérletek miatt felfüggeszti a segélyszállításokat. Nem hoztak áttörést a kínai küldöttség tárgyalásai sem az észak-koreai atomválságról -írja a BBC.


Japán szankciókat követel


Közben Oroszország és Kína határozati javaslatot nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Ebben felszólítják Észak-Koreát, hogy haladéktalanul és előfeltételek nélkül térjen vissza a hathatalmi tárgyalásokhoz, valamint mondjon le meglévő atomfegyvereiről és nukleáris programjáról.


Arra kérdésre, hogy milyen esélyt lát az ENSZ Biztonsági Tanácsában szankciókat előirányzó japán határozat elfogadására, az amerikai diplomata leszögezte: bízik benne, hogy “igen erős, igen világos választ” adnak az észak-koreai rakétakísérletekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik