Nagyvilág

Libanon mindenre kiterjedő tűzszünetet kér

Libanon mindenre kiterjedő tűzszünetet és az izraeli támadás leállítását kéri – közölte csütörtökön Gázi al-Aridi libanoni tájékoztatási miniszter. Az ország területéről eközben folyamatosan rakétákat lőnek izraeli célpontokra.

„Libanon fő követelése egy azonnali és átfogó tűzszünet, és az agresszió beszüntetése” – mondta a politikus a bejrúti kormány rendkívüli ülését követően. Hozzátette, hogy a kabinet a nap folyamán ismét összeül, amely után közleményt adnak ki.

Az izraeli hadsereg figyelmeztette csütörtökön Libanont, hogy költöztesse át biztonságosabb helyre a polgári lakosságot Bejrút egyik déli negyedéből, ahol Szajjid Haszan Naszrallah, a síita Hezbollah szervezet vezetője lakik – jelentette az izraeli média. „Értesítettük Libanont, hogy evakuáljon minden polgári lakost Bejrútnak abból a (déli) negyedéből, amely a Hezbollah fellegvára, s ahol Naszrallah él, a szervezet székháza működik és fegyverraktárai vannak” – írta a Maariv NRG izraeli hírportál egy magas rangú izraeli katonai tisztségviselőre hivatkozva.

Dan Haluc dandártábornok, izraeli vezérkari főnök kijelentette emellett, hogy Libanonban egyetlen célpont sem élvez védettséget, Bejrút, a libanoni főváros sem, ha a libanoni kormány nem fékezi meg a Hezbollah gerilláit. A Hezbollah válaszul kilátásba helyezte, hogy lövetni fogja Haifa izraeli kikötővárost, amennyiben Bejrútot és déli peremkerületeit támadás éri.

A támadás folytatódik

Eközben Libanonból kilőtt rakéták csapódtak be az észak-izraeli Karmiel városába és a szomszédos, arabok lakta Madzsd el-Krum faluba. A két település mintegy húsz kilométernyire délre fekszik a libanoni határtól. A Tízes Csatorna izraeli tévéállomás a mentőszolgálatra hivatkozva arról számolt be, hogy egy ember sérült meg Madzsd el-Krumban, állapota közepesen súlyos. Az észak-izraeli Szafed városára hét katyusa rakétát lőttek ki, a támadásban tizenegy ember megsebesült, ketten közülük súlyosan. A lövedékek a város központjában csapódtak be: eltaláltak egy bevándorlókat fogadó gyűjtőközpontot és egy iskolát, egy harmadik rakéta pedig benzinkút mellett ért földet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik