Nagyvilág

Javuló német-amerikai kapcsolatok

Számunkra nagy megtiszteltetés, hogy a németeket barátainknak és szövetségeseinknek nevezhetjük – fogalmazott az amerikai elnök Németországban.

Amennyiben Irán bizonyíthatóan szünetelteti az urándúsítást, az Egyesült Államok „örömmel” ül le a tárgyalóasztalhoz közvetlen megbeszélések folytatására. Fontos az egységes fellépés, „nem tréfáról van szó” – mondta az amerikai elnök Stralsundban a vendéglátójával, Angela Merkel német kancellárral közösen tartott sajtóértekezleten.

Merkel megjegyezte, hogy Irán még mindig nem reagált érdemben az európaiak által átnyújtott, de az Egyesült Államok, Oroszország és Kína támogatását is élvező csomagtervre, amely gazdasági távlatokat nyitna Teherán előtt, cserébe az atomvita megnyugtató rendezéséért. Bush aggodalommal nyilatkozott a közel-keleti helyzet újbóli kiéleződéséről: az amerikai elnök szerint Izraelnek joga van megvédenie magát, ugyanakkor nem szabad elvetnie a sulykot, nem szabad veszélyeztetnie a libanoni kormány létét, mindent meg kell tenni a helyzet enyhítéséért.

Bush egy teljes napot és két éjszakát tölt az északi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban. A legutóbbi németországi Bush-látogatás merevségével némileg szakítva az amerikai elnök ezúttal Stralsundban, az óvárosi piactéren meghívottakhoz, köztük kivezényelt katonákhoz is szólt. Németország és az Egyesült Államok között az előző kancellár, a szociáldemokrata Gerhard Schröder idején lehűltek a kapcsolatok, mivel a Schröder-kormány ellenezte az iraki háborút, a kancellár a vállalkozást kalandorságnak nevezte. Az új német kormány sem változtatott ugyan ezen az irányvonalon, de úgy tűnik, hogy a kapcsolatok az iraki háború és számos más kérdés eltérő megítélése ellenére is javulnak.

Az amerikai elnök látogatását kisebb-nagyobb tiltakozások kísérik, a rendőrség előállította a Greenpeace környezetvédő-pacifista szervezet 13 aktivistáját. A szervezet egy templomtoronyról lógatott le olyan transzparenst, amelyen a nukleáris fegyvereket, a háborút és Bush elnök személyét kifogásolták. A rendre körülbelül 12 ezer rendőr vigyáz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik