Nagyvilág

Nagykoalíció lehet Ukrajnában

Tárgyalások kezdődtek Ukrajnában egy nagykoalíció létrehozásáról a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja és Viktor Juscsenko elnök Mi Ukrajnánk tömbje között - vált ismeretessé mindkét politikai erő köreiből.

Anna German parlamenti képviselő, Janukovics volt tanácsadója elmondta a média képviselőinek, hogy a Régiók Pártjának politikai tanácsa még a szerdai nap folyamán kiértékeli a Mi Ukrajnánkkal folytatott tárgyalások eredményeit.

Olekszandr Moroz szocialista parlamenti elnök úgy fogalmazott szerdán újságírók előtt, hogy nincs más megoldás az Ukrajnában kialakult politikai válságra, mint egy olyan széles koalíció létrehozása, amelynek tagja a Mi Ukrajnánk is. Azt mondta, hogy erre nézve már alá is írtak a felek egy dokumentumot a Régiók Pártja és a Mi Ukrajnánk közt lezajlott “előzetes tárgyalásokon”. Szavai szerint kilencven százalék az esély e széles koalíció létrejöttére. Moroz hangsúlyozta, hogy szóba sem jött e tárgyalásokon a parlament feloszlatása, amit szerdán váratlanul szorgalmazni kezdtek a Nyugat-barát erők – a Mi Ukrajnánk és Julija Timosenko tömbje.

A Mi Ukrajnánkhoz tartozó Jurij Jenahurov miniszterelnök is bejelentést tett arról, hogy tárgyalások folynak az államfői hivatalban az ukrán parlament erői között a politikai válság megoldásáról. A nem hivatalos közlésekből úgy tűnik, hogy az oroszbarát többségi koalíció, amely Viktor Janukovicsot jelölte kormányfőnek, csak az államfő Mi Ukrajnánk Tömbjét igyekszik megnyerni a széles koalícióba, Julija Timosenko volt kormányfő pártjának bevonásáról egyik nyilatkozó sem tett említést.


Ukrajnában a március 26-i parlamenti választások óta tart a huzavona a kormánykoalíció létrehozásáról. A Viktor Juscsenko államfőt hatalomra segítő 2004. évi „narancsszínű forradalomban” részt vett erők – Mi Ukrajnánk, a Timosenko volt kormányfő vezette BJuT és a szocialisták – június 22-én írták alá a koalíciós megállapodást. Ez azonban összeomlott csütörtök éjjel, amikor Olekszandr Morozt a parlament elnökévé választották. A „narancsszínű” koalíciós megállapodás értelmében a Mi Ukrajnánk képviselője kapta volna a házelnöki megbízatást, és Julija Timosenko lett volna ismét a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik