Nagyvilág

Koszovó függetlenségének elismerését kéri az ENSZ-től

Koszovó függetlensége nem képezheti vita tárgyát - erősítette meg kedden Pristina hivatalos álláspontját Fatmir Sejdiu koszovói elnök, aki a tartomány függetlenségének elismerését kívánja kérni az ENSZ Biztonsági Tanácsától.

“Kérni fogom az ENSZ BT-t, hogy támogassa a Koszovóban zajló folyamatokat és támogassa Koszovó függetlenségét” – mondta Sejdiu, miután részt vett a státustárgyalások lebonyolításával megbízott pristinai küldöttség ülésén. A belgrádi média szerint Sejdiu leszögezte: Pristinának “egyértelmű képlete van – amelyet legfelsőbb szinten határozták meg -, jelesül, hogy a függetlenség kérdéséről nem lehet tárgyalni”.

Az ENSZ BT július 13-i ülésén foglalkozik Koszovó helyzetével, jelentést tesz a testület előtt Martti Ahtisaari, az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottja és felszólal Sejdiu, illetve Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök. Ahtisaari tervei szerint a BT-ülés után megkezdődik a státustárgyalások érdemi része, a jogállásról szóló szerb-koszovói (albán) párbeszéd. Nyitány gyanánt a finn diplomata csúcsszintű szerb-koszovói megbeszélést akar összehozni, de mint Sejdiu szavaiból is kiderül: a pristinai vezetők a tartomány jogállásáról nem kívánnak tárgyalni Belgráddal.

Boris Tadic szerb elnök a minap készségét fejezte ki a csúcsszintű tárgyalásra, Kostunica azonban egyelőre nem nyilatkozott, és hírek szerint még a meghívók sem érkeztek meg Belgrádba, illetve Pristinába. A nemzetközi közösség által régóta szorgalmazott közvetlen tárgyalásoknak eddig az volt az akadálya – a Sejdiu által ismertetett pristinai állásponton túl -, hogy Agim Ceku koszovói miniszterelnököt szerbek terhére elkövetet népirtással és terrorizmussal gyanúsítják Szerbiában, ahol háborús bűnösnek tekintették elődjét, Ramus Haradinajt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik