Nagyvilág

Izrael megtámadta Libanont

Szárazföldi és légi offenzívát indított szerdán Libanon területén az izraeli hadsereg, miután a síita Hezbollah libanoni gerillaszervezet foglyul ejtett és elhurcolt két izraeli katonát - közölte egy izraeli katonai szóvivő.

Szárazföldi és légi offenzívát indított az izraeli hadsereg szerdán Dél-Libanonban, válaszul arra, hogy a síita Hezbollah szervezet gerillái nagyszabású támadást intéztek a zsidó állam északi része ellen, megölve három izraeli katonát, további kettőt pedig foglyul ejtve.


A felső-galileai izraeli határőrposztok és egy város ellen irányuló reggeli rakéta- és aknavető-támadást a Hezbollah Iszlám Ellenállás nevű fegyveres szárnya vállalta magára – jelentette a Teherán és Damaszkusz által támogatott síita gerillaszervezet televíziója.


A gerillatámadás nyomán kibontakozott harcokban az izraeli ZAKA mentőszolgálat közlése szerint három izraeli katona vesztette életét, további nyolc pedig megsebesült. A harcok elől az izraeli lakosság fedezékekbe menekült. A Hezbollah fogolyszerző akciójára válaszul az izraeli hadsereg szárazföldi és légi offenzívát indított Dél-Libanonban utak, hidak és a Hezbollah állásai ellen – közölték libanoni biztonsági források.


A fogolycsere a cél


Libanoni források szerint az offenzíva célja minden bizonnyal a foglyot ejtő gerillák menekülési útvonalainak elzárása lehet. A Hezbollah közben bejelentette, hogy “biztos helyre szállított foglyait” Izraelben bebörtönzött foglyokra kívánja kicserélni.


A fogolyszerzési akció annak az ígéretnek a része, melyet a Hezbollah a libanoni népnek tett, hogy mindent megtesz a csere érdekében, hiszen Izrael továbbra is megszállva tatja Libanon egy részét, és vannak libanoni foglyok, akik már 25 éve izraeli börtönökben sínylődnek – adta hírül a Hezbollah televíziós csatornája, az al-Manar.


Ehud Olmert izraeli miniszterelnök figyelmeztette a gerillaszervezetet, hogy “súlyos árat” fog fizetni akciójáért, és “háborús cselekménynek” nevezte a Hezbollah észak-izraeli támadását. Olmert egyúttal rendkívüli kormányülést hívott össze, melyen az izraeli hadsereg elkezdte tartalékosainak mozgósítását rendelték el. Az izraeli televízió értesülése szerint egy tartalékos gyalogos hadosztályt mozgósítottak, és várhatóan Izrael északi, Libanonnal közös határára vezénylik az alakulatot.


A Hezbollah 2000-ben is végrehajtott egy szerző akciót, melynek során akkor három izraeli katonát raboltak el, akik az akció során később életüket vesztették, de holttestüket Izraelben bebörtönzött foglyokra cserélték.


Izrael a Libanon ellen indított támadás mellett továbbra is folytatja a gázai övezetben indított nagy erejű offenzívát, melyet akkor indítottak, amikor két hete palesztin fegyveresek foglyul ejtettek egy izraeli katonát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik