Nagyvilág

Irán: semmitmondó válasz a hatok ajánlatára

Irán szerint a kétértelmű pontokat kell felszámolni ahhoz, hogy megkezdődhessenek a komoly tárgyalások - hangzott el a nagyhatalmak és Irán brüsszeli tárgyalásána, ahol nem született kielégítő válasz az iráni urándúsítás felfüggesztésére tett ajánlatról.

A nagyhatalmak (öt állandó BT-tag plusz Németország) által felkínált együttműködési javaslatnak van egy központi része, amely elfogadható Teherán számára, de Előbb a kétértelmű pontokat kell felszámolni ahhoz, hogy megkezdődhessenek a komoly tárgyalások” – fejtette ki Laridzsáni, Irán nukleátis ügyekben illetékes főtárgyalója.


A tisztviselő Irán brüsszeli nagykövetségén tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: nem lát semmi okot a borúlátásra, viszont több időt kell hagyni a tárgyalásokra. „Minden kérdést meg kell vitatni, és minden aggályt meg kell vizsgálni.
Az iráni főtárgyaló a nap folyamán találkozott Brüsszelben Javier Solanával, az unió külpolitikai főképviselőjével, aki majd szerdán Párizsban ad tájékoztatást az elhangzottakról az amerikai, brit, francia, kínai, német és orosz külügyminiszternek.


Nem történt előrelépés


Irán “hiányos és kiábrándító” választ adott azokra a nemzetközi ajánlatokra, amelyekért cserébe az iráni urándúsítás felfüggesztését kérik, emiatt elképzelhető, hogy a nagyhatalmaknak nem marad más választásuk, mint hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik az iráni atomügyet – jelentette ki szerdán Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.


Irán kizárta annak lehetőségét, hogy még a héten választ adjon az európai ajánlatokra, pedig szerdán lejár az a határidő, amelyet a BT öt állandó tagja és Németország adott Iránnak a válaszadásra. Eljött az idő Irán számára, hogy egyértelműen jelezze: a tárgyalások útján járunk, nem pedig a Biztonsági Tanácshoz vezető úton; és a jelek szerint ma este döntésre kényszerülünk” – mondta Rice útban Washingtonból Párizsba, utalva a hat nagyhatalom szerda esti párizsi találkozójára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik