Nagyvilág

Kofi Annan női főtitkárt szeretne utódjának

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára szeretné, ha nő kerülne a világszervezet élére. Ezt a kívánságot a Németországban tartózkodó főtitkár közölte a bonni General-Anzeigernek adott interjújában.

A ghánai származású Annan az év végén válik meg hivatalától, s utódként főleg ázsiai jelöltek jönnek számításba. “Be kell vallanom, hogy örömmel töltene el, ha hatvan év után nő lenne a főtitkár” – közölte Annan a lapinterjúból hétfőn nyilvánosságra hozott részletben.

Annan hétfőn ellátogatott az Európai Unió (EU) kongói misszióját irányító parancsnoki központba is, amely Potsdam mellett található. Az EU mintegy kétezer katonát és segítőt küld az afrikai országba és környékére, így támogatja a kongói ENSZ-egységeket a július végén esedékes választások lebonyolításában, a katonai biztosításban.

Az EU mintegy kétezer fővel, katonákkal és segítőkkel vesz részt a misszióban, a kétezer főből 780 német. A német főkontingenst hétfőn kezdték el telepíteni Afrikába, a németek nagyobb része a gaboni fővárosban, Libreville-ben állomásozik majd. Az EU-műveletet Karlheinz Viereck német tábornok vezeti.

Franz-Josef Jung német védelmi miniszter hétfőn is védelmébe vette a németek afrikai katonai szerepvállalását a bírálatokkal szemben. A szerepvállalás “közvetlen biztonsági érdeket” érint, német érdek, hogy Afrika békés és stabil legyen – közölte a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik