Nagyvilág

Irán Európára vár a válasszal

Az iráni atomügyben e pillanatban az európai nagyhatalmakon múlik, hogy Teherán milyen gyorsan válaszol azokra az ajánlatokra, amelyeket az iráni urándúsítás felfüggesztése érdekében tettek - jelentette ki kedden az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Ha az európaiak gyors iráni választ akarnak a júniusban tett ajánlatokra, akkor minél előbb fel kell oldaniuk az azokban fellelhető kétértelműségeket – mondta Hamid-Reza Aszefi az iráni állami televízió internetes honlapja szerint.


Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Ali Laridzsáni, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója között kedden Brüsszelben tárgyalás kezdődött az európai ajánlatcsomagról.


Bár a nagyhatalmak által körvonalazott ajánlat részleteit hivatalosan nem tették közzé, diplomáciai források szerint az ajánlat lehetőséget nyújtana Teheránnak civil repülőgépek számára történő amerikai gyártmányú alkatrészek vásárlására és ígéretet tartalmaz többek között könnyű vizes nukleáris rektorok és dúsított fűtőanyag jövőbeni előállítására. Az ajánlat nyugati diplomáciai segítséggel is kecsegtet Iránnak a Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozásához.


Irán kijelentette, hogy augusztusnál előbb nem ad választ, de az EU ragaszkodik a nemzetközi ösztönzőket tartalmazó ajánlatra való „azonnali” reagáláshoz. Az Oroszország, Kína, az Egyesült Államok és az EU által támogatott ajánlat megpróbálja Iránt ellentmondásosnak ítélt atomprogramja megszüntetésére rávenni. Teherán továbbra is ragaszkodik a civil célra történő urándúsítás folytatásához, és kitart azon állítása mellett, hogy nem törekszik atombomba előállítására -írja a BBC.


Válaszra várnak


Mint az unió szóvivője mondta, Solana abban bízik, hogy Laridzsánitól pozitív választ kap, amelyet azután szerdán továbbíthat a brit, francia, német, amerikai és kínai külügyminiszter párizsi találkozóján. A miniszterek a világ hét legiparosodottabb állama és Oroszország (G8) július 15. és 17. között tartandó szentpétervári csúcstalálkozója előtt kívánják megvizsgálni az iráni választ. Iráni diplomaták azonban jelezték, hogy a tanácskozástól az ajánlatban található „ellentmondások” megvitatását várják, és nagy valószínűséggel nem adnak egyértelmű választ az ajánlatra.


Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy abban az esetben, ha Irán nem válaszol az atomprogramja kapcsán felkínált ajánlatcsomagra, a nagyhatalmak megkezdik elrettentő intézkedések mérlegelését, és fel fogják újítani az ENSZ Biztonsági Tanácsa cselekvését szorgalmazó erőfeszítéseiket.


Oroszország és Kína már többször jelezte, hogy diplomáciai úton kívánja rendezni a problémát, és megítélésük szerint egyelőre nincs értelme büntetőintézkedésekről beszélni az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik