Nagyvilág

Gázai kórházakkal kezdi az EU a palesztin segélyezést

Megkezdte a Gázai övezeti kórházak energiaellátását az Európai Bizottság, amely most először a Hamasz-kormány megkerülésével siet a palesztinok segítségére – közölték kedden a szervezet szóvivői Gázában és Brüsszelben.

A bizottság 300 ezer liter fűtőanyagot juttat el nyolc gázai kórháznak, és ezzel első ízben folyamodik ehhez az új segélyezési formához, amelynek az a lényege, hogy a segélyt nem a szervezet és az Egyesült Államok által „terroristának” tartott Hamasz rendelkezésére bocsátja, hanem azt közvetlenül az arra rászoruló intézményeknek juttatja el.


A fűtőanyag izraeli területről föld alatti csőhálózaton áramlik egy gázai gyűjtőtartályba, majd a kórházakban generátorok segítségével alakítják át elektromos árammá.


Miután a Hamasz januárban kormányra került, a korábbi támogatók – Izrael, az Egyesült Államok és az EU – megvonták segélyösszegeiknek az átutalását. Ez komoly pénzügyi zavarokat okozott a palesztin közigazgatásban és a lakossági ellátásban is. A helyzetet súlyosbította, hogy az izraeli haderő június 28-án, miután egy elrabolt izraeli katona miatt hadműveletet indított a Gázai övezet ellen, lerombolta a térség legfontosabb áramellátó állomását.

Az EU azonban Mahmúd Abbász palesztin elnök kérésére új segélyezési módszert dolgozott ki. Erről egyébként már az izraeli támadás előtt döntöttek. Az EU június 23-án 105 millió eurót szabadított fel ennek az akciónak a finanszírozására. A gázai kórházak energiaellátása havonta 600 ezer euróval terheli meg az EU költségvetését. Benita Ferrero-Waldner uniós külügyi biztos közölte: az Európai Bizottság továbbra is készen áll segíteni a súlyos helyzetben lévő palesztin lakosságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik