Nagyvilág

Szövetségesként jön kedden a szlovák külügyminiszter

Szövetséges partnerként a szlovák–magyar kapcsolatokról, az új szlovák kormány együttműködési szándékairól kíván tárgyalni Göncz Kingával Ján Kubis szlovák külügyminiszter.

A TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozó Kubis megismételte, amit a liberális szlovák napilap, a SME hétfőn megjelent számának is elmondott: „nem a tűzoltás, még csak nem is a tűz megelőzésének szándékával” utazik a magyar fővárosba, hiszen megítélése szerint a kétoldalú kapcsolatokban jelentős előrehaladás könyvelhető el. „Szövetséges partnerként épp hogy a kapcsolatok valós előremozdítása által vezérelve” kíván tárgyalni Budapesten – fogalmazott az egyik új szlovák kormánypárthoz sem tartozó Kubis.

Megítélése szerint a magyar és a szlovák külpolitikában kivált a prioritásokat illetően egész sor „egybehangzó” szemlélet van jelen: a Nyugat-Balkánt és Ukrajnát érintő kérdéseket nevesítette. Szavai szerint „Magyarország számomra az az állam, amellyel nagyon-nagyon sok dolgot mondhatunk közösnek, amellyel az Európai Unió és a NATO tagjaként sok kérdést közösen koordinálva és konzultálva tudnánk megoldani.”

Ján Kubis még a héten a visegrádi csoporthoz tartozó további országok fővárosaiba is ellátogat. Csütörtökön Varsóban, pénteken Prágában tárgyal a partnereivel, amit nyilván az is indokol, hogy július elsejétől Szlovákia látja el a V4-ek soros elnöki teendőit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik