Nagyvilág

Magyarirtó netes játék Romániában

„Szeparatista magyarok” megsemmisítésére buzdító online játék ügyében indított hivatalból eljárást a romániai diszkriminációellenes tanács.

Asztalos Csaba, a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke elmondta: a parlamentnek alárendelt országos állami intézmény diszkriminációs ügyekkel foglalkozó kollégiuma hétfőn megvizsgálta azt a honlapot, amelyen elérhető a vitatott játék. Az ott olvasható szöveg azonban már finomított változata annak, amely korábban volt olvasható ugyanazon az internetes címen.

Az internetes háború résztvevői a játék használatára vonatkozó magyarázó szövegből megtudhatták: „Traian Basescu román államfő néhány lovasszázadnak parancsba adta, hogy semmisítsék meg a magyar szeparatistákat.” A játék megalkotóinak a képzeletében a magyarok azért lettek a románok fő ellenségei, mert a forgatókönyv szerint az egyébként 1989-ben elhunyt Nicolae Ceausescu volt kommunista diktátor 1998-ban meghódítja az Egyesült Államokat, tíz évvel később pedig már az egész Földet uralja.

„Szánalom nélkül gyilkold a romántól idegen mocskok millióit!”

Az őt követő Traian Basescu azonban megígéri, hogy meghódítja a csillagrendszert is, az intergalaktikus háborúban viszont „az egykori Magyar Köztársaság újjászületik egy bolygón, és kinyilvánítja függetlenségét”. Emiatt Basescu kiadja a parancsot a magyar szeparatisták megsemmisítésére. „Szánalom nélkül gyilkold a romántól idegen mocskok millióit!” – áll a magyarázó szövegben. A Cotidianul című lap megszólaltatta a 21 éves Alexandru Dutát, aki a szoftver egyik ötletgazdáját, aki elmondta, hogy a Románok az űrben nevű számítógépes játék 10 fejezete közül csak egy szól a magyarok elleni háborúról. A diák a tervezők védelme érdekében azzal érvelt, hogy a bevezető szövegben leszögezték: a szoftver kitalálói nem nacionalista érzelműek, a játék nem diszkriminálhatja a romániai magyarságot, mert „az egészet csak egy jó viccnek szánták”.

Asztalos Csaba gazdasági érdekeket sejt a háttérben. A diszkriminináció-ellenes tanács elnöke szerint ugyanis a kitalálók abban reménykedtek, hogy ha magyarokról szól a játék, akkor a virtuális háborúk szerelmesei vélhetően nagyobb élvezettel vesznek részt majd a csatákban, vagyis piacilag eladhatóbb lesz a termék. A tervezők azokra az előítéletekre alapoztak, amelyekre az erre vonatkozó legutóbbi romániai közvélemény-kutatások is rámutattak. Asztalos emlékeztetett, hogy a románok 80 százaléka jelölte meg a magyarokat a románok legfőbb ellenségeként. Úgy vélte, ilyen körülmények között egyáltalán nem szerencsés, hogy a játék a magyarok megsemmisítésére tesz utalást, hiszen ez csak újabb előítéleteket gerjeszthet, a már létezőket pedig tovább táplálhatja.

A játék tervezői annyit már finomítottak a szövegen, hogy a “szeparatista” jelzőt törölték, de továbbra is a magyarok jelentik a célpontot. Asztalos Csaba viszont arról szeretné meggyőzni őket, hogy alapvetően módosítsák eredeti elképzelésüket és a magyarokra való utalás teljes megszüntetésével dobják piacra terméküket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik