Nagyvilág

Irkutszki repülőszerencsétlenség: eddig 124 áldozat

A legfrissebb adatok szerint 203-an - 193 utas és a 10 fős legénység - tartózkodott a Szibir légitársaság Moszkvából Irkutszkba tartó A-310-es gépén, amely vasárnap leszállás közben kicsúszott a leszállópályáról, egy épületnek ütközött és kigyulladt. Putyin gyásznapot rendelt el.

Igor Levityin közlekedési miniszter, aki a helyszínre indult moszkvai vizsgálóbizottságot vezeti, hétfőre virradóra közölte: a gépen tizenöt külföldi állampolgár utazott, nyolcnak a sorsa egyelőre ismeretlen. Korábbi tájékoztatás szerint a gépen tizenkét külföldi – három német, két lengyel, két azeri, két fehérorosz és három kínai – utazott. A halálos áldozatok pontos száma továbbra sem ismert. Az utaslista, illetve a moszkvai magyar konzulátus információi szerint magyar áldozata nem volt a szerencsétlenségnek.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma közölte, 52 sérültet ápolnak a Bajkál-tó partján fekvő orosz város kórházaiban – közülük többek állapota súlyos -, 23 utas viszont nem szorult ápolásra.

Hétfő reggelig 124 holttestet találtak meg – közölte Alekszandr Szemjonov, az irkutszki területi ügyész szóvivője. Az áldozatok azonosítása reggel kezdődik, miután megérkezik a hozzátartozókat Moszkvából a baleset helyszínére szállító repülőgép. Négy embert továbbra is keresnek.

A gép a rossz irkutszki időjárási viszonyok miatt egyelőre Bratszkban vesztegel. Megérkezése után a hozzátartozóktól vérmintát vesznek a DNS-vizsgálatokhoz – közölte Szemjonov.

A baleset okáról a közlekedési miniszter a feketedobozok adatainak feldolgozásáig nem kíván nyilatkozni. Az első szakértői vizsgálatok szerint a hidraulikus fékrendszer meghibásodása okozta az Airbus-310-es katasztrófáját.

Kifejezte részvétét az irkutszki repülőszerencsétlenség áldozatai hozzátartozóinak Vlagyimir Putyin orosz elnök és gyásznapot rendelt el hétfőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik