Külföld

A túl modern életfelfogást bírálta a pápa

admin
admin

2006. 07. 09. 12:16

A házasság felbonthatatlanságát hangsúlyozta vasárnap Valenciában százezrek előtt bemutatott szabadtéri szentmiséjén a római katolikus egyházfő.

XVI. Benedek, aki a Családok világtalálkozója alkalmából látogatott a kelet-spanyolországi városba, szentbeszédében kijelentette: az egyház arra tanítja az embereket, hogy “tartsák tiszteletben és segítsék elő a férfi és nő felbonthatatlan kötelékének csodálatos valóságát, amely egyben a család alapját is képezi… Ezért szükség van a házasság intézményének elismerésére és támogatására, amely ma a közjó érdekében végzett egyik legfontosabb szolgálat. Ez képezi legfőbb garanciáját az emberi méltóság, egyenlőség és igazi szabadság biztosításának” – hangoztatta a pápa.

A baloldali kormány irányítása alatt álló Spanyolországba látogatva az egyházfő óvakodott nyíltan bírálni a Zapatero-kormány bizonyos reformjait, köztük az azonos neműek házasságkötésének engedélyezését és a művi terhességmegszakítás liberalizálását. Vasárnapi homíliájában ehelyett óva intett az “egyéni szabadság túlkapásaitól” a modern társadalomban.

Szavai szerint az embert egyre gyakrabban állítják be “autonóm szubjektumként, mintha az saját maga teremtette volna önmagát, és csak magára hagyatkozhatna”. XVI. Benedek bírálta az úgynevezett modern életfelfogást is, illetve azokat a “kísérleteket, amelyeknek a célja a társadalom életének kizárólag szubjektív és változó kívánságok alapján történő megszervezése”. Ennek során – tette hozzá – sajnos egyre inkább háttérbe szorul az “objektív, magasabb igazságok” ismerete, például az emberi méltóságé, valamint azon “jogok és kötelességek elismerése, amelyeket minden társadalmi csoportnak teljesítenie kell”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.