Nagyvilág

Széthullhat az ukrán narancsos koalíció

Olekszandr Morozt, a szocialista párt vezetőjét választotta meg elnökévé az ukrán parlament csütörtökön, ami a kormányalakításra készülő "narancsos" koalíció széthullását vonhatja maga után.

Néhány órával azután szavaztak a képviselők, hogy az oroszbarát ellenzék felhagyott a törvényhozási munka blokádjával. A titkos szavazáson Morozt 238 honatya támogatta, a megválasztáshoz szükséges 226-nál tizenkettővel több.

A Viktor Juscsenko ukrán elnök mögött álló Mi Ukrajnánk (NU) párt, Julija Timosenko volt miniszterelnök pártja (Julija Timosenko Tömbje – BJuT) és az Ukrajnai Szocialista Párt tagja a kormányalakításra készülő “narancsos erőknek”. Mivel az első két párt Petro Porosenkót javasolta házelnöknek, Moroz parlamenti elnökké történt megválasztása szétfeszítheti a koalíciót.

Az államfőt támogató Porosenko, akit a Mi Ukrajnánk a miniszterelnöknek jelölt Julija Timosenko ellensúlyaként próbált a parlamenti elnöki székbe juttatni, visszavonta jelöltségét. Sem a Mi Ukrajnánk pártnak, sem Julija Timosenko Tömbjének a képviselői nem vettek részt a szavazásban, a Morozra leadott voksok többsége a Viktor Janukovics volt kormányfő vezette Régiók Pártjától jött.

Elemzők szerint az oroszbarát ellenzék támogatása azt jelzi, hogy a szocialisták a Régiók Pártjával és a kommunistákkal szándékozik koalícióra lépni. Egy ilyen szövetségnek 240 képviselője lenne, azaz abszolút többséggel bírna a 450 tagú parlamentben.
Moroz nem közölte csütörtökön, hogy pártja a narancsos koalíció tagja marad-e, vagy inkább a Régiók Pártját választja. A Mi Ukrajnának és Timosenko pártja pénteken dönt arról, hogy kilép-e vagy sem a koalícióból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik