Nagyvilág

Meglepően jól van a 60 éves Bush

admin
admin

2006. 07. 07. 10:52

Ismét megtámadná Irakot a csütörtökön a 60. születésnapját ünneplő amerikai elnök, George W. Bush. Születésnapja alkalmából a Fehér Házban adott interjújában elmondta: nem foglalkoztatja, hogy népszerűsége mélyponton van.

Történelmi távlatból inkább igazságos és problémamegoldó elnök szeretnék lenni, mintsem népszerű – mondta Bush Larry Kingnek; a CNN riportere 60. születésnapja alkalmából beszélgetett az elnökkel és feleségével a Fehér Házban.


Az interjú során kiderült: Bush ismét parancsot adna Irak lerohanásra, annak ellenére, hogy azóta kiderült: Szaddám rezsimje nem rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel. „Megdöntöttük a zsarnokot, aki Amerika ellensége volt és támogatta a terrorizmust” – mondta Bush.


„Jól vagyok”


„Nagyon fiatalnak érzem magam. Meglepően jól vagyok.” – nyilatkozta Bush, akit nem nyomaszt a több mint öt éve viselt elnöki felelősség. „Minden reggel lelkesen ébredek, mert tudom: meg tudjuk oldani problémáinkat – mondta Bush.


Őszül – válaszolta Laura Bush arra a kérdésre, hogy miként változott férje azóta, hogy először elnökké választották. Nagyon erős személyiség ezért érdemben nem változott – tette hozzá az elnökné.

Harmadik generáció


Bush az Egyesült Államok 43. elnöke, apja, idősebb George Bush pedig a 41. volt a sorban. A jelenlegi elnök 1946-ban a Connecticut állambeli New Haven városában született, öccsével, Jeb Bush floridai kormányzóval együtt már a család harmadik politikusi generációjához tartozik. Prescot Bush, a nagyapa Wall Street-i bankár, 1952-62 között Connecticut szenátora volt. Az apa, George Herbert Walker Bush nyolc éven át szolgált alelnökként Ronald Reagan elnök mellett, majd 1988-1992 között az Egyesült Államok elnöke volt.


A családi székhely ma is a Maine állambeli Kennebunkport, ifjabb George Bush mégis igazi texasinak számít, ebben az államban élte le élete nagy részét, miután apja céget alapítva beszállt az ottani olajüzletbe. Barátai és ellenségei csak úgy nevezik, hogy Dubya, ami a középső neve rövidítésének – W – texasi kiejtése.


Nem hittek benne


Bush – akárcsak apja és nagyapja – 1968-ban a Yale egyetemen végzett. 1973-1975 között a Harvard Business School hallgatója volt, közgazdász diplomát szerzett. Texasba visszatérve Arbusto (az angol bush – bokor – spanyol megfelelője) néven saját olajvállalatot gründolt, megint csak apja nyomdokain haladva. A céget 1986-ban eladta.


1977-ben kötött házasságot Laura Welch tanítónővel, könyvtárossal. 1981-ben iker gyermekeik születtek: Barbara és Jenna. A nyolcvanas évek közepén felesége és Billy Graham prédikátor segítségével George Bush megtalálta az utat Istenhez, áttért felesége vallására, a metodista hitre.


Negyvenedik születésnapján egyszer s mindenkorra hátat fordított az alkoholnak. 1988-ban más partnerekkel együtt megvette és szanálta a Texas Rangers Baseball egyesületet, amelynek menedzsereként népszerű lett az államban. Bár a család, amely öccsét, Jebet szemelte ki ígéretes politikusi utódnak, nem nagyon hitt esélyeiben, George Busht 1994-ben megválasztották Texas kormányzójának. 1998-ban a szavazatok 68,8 százalékával újraválasztották. Példátlan texasi győzelmének a hátszelével pályázott 2000-ben a Republikánus Párt elnökjelöltségére. 2001 január 20-án, politikai pályafutásának a hatodik évében beiktatták az Egyesült Államok 43. elnökének, 2005 januárjában pedig újabb négyéves elnöki mandátumát kezdte meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.