Nagyvilág

Bíróság elé állítják Berlusconit

Ismét bíróság elé kell állnia Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőnek és több vádlott-társának csalás alapos gyanúja miatt - így döntött pénteken Fabio Paparella milánói vizsgálóbíró.

A tizenhárom személyt pénzügyi csalással, mérleghamisítással, pénzmosással és szociális javakkal való visszaéléssel gyanúsítják. A gyanú szerint Berlusconi médiabirodalma, a Mediaset az 1994-1999 közötti időszakban amerikai filmek forgalmazási jogának a megvásárlásakor a vételi árnál magasabb kiadási költségekről tett nyilatkozatot, és így Olaszországban jóval kevesebb adót fizetett be, mint amennyire kötelezett lett volna. Az ebből szerzett pénztöbbletet a Berlusconi-klán külföldön titkos kasszákban helyezte el.


Az ügy egyik kulcsfigurája David Mills brit ügyvéd, aki Tony Blair kormányfő egyik bizalmasának, Tessa Jowell kulturális miniszternek a férje. A milánói ügyészek még márciusban jelezték, hogy pert kezdeményeznek az akkor még kormányfő Berlusconi ellen, mert állításuk szerint Berlusconi 600 ezer dollár kenőpénzt fizetett ki Millsnek a kilencvenes évek végén azért, hogy számára kedvező tanúvallomást tegyen két perben, amelyek médiabirodalmát érintették.


A Berlusconi-Mills vesztegetési ügynek a nyomára az ügyészek a Mediaset körüli gyanús esetek vizsgálata közben bukkantak. Feltételezésük szerint a külföldi filmjogok vásárlásánál a Mediaset lánckereskedelmet hozott létre, hogy az árréseken felhalmozott pénzeket fekete kasszákba irányítsa Mills vezérletével, a Fininvest B Group cég szárnyai alatt. A gyanú szerint ilyen módszerekkel csaknem 90 millió eurónyi összeget halmoztak fel külföldi bankszámlákon.


Berlusconi ellen korábban már hét ízben indult tisztességtelen haszonszerzés, csalás és más pénzügyi visszaélés vádjával eljárás, és négy alkalommal bűnösnek is találták. Az ítélethozatal azonban fellebbezések, elévülés, illetve egyéb jogi korlátok miatt rendre elmaradt. Az újabb Berlusconi-per kezdetét november 21-re tűzték ki, a kiszabható büntetéstétel 4-től 12 évig tartó szabadságvesztés lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik