Külföld

Átutalási adatok a terrorizmus ellen

admin
admin

2006. 07. 06. 15:58

A pénzmosás elleni harcért és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásáért felelős hatóságok szükséges esetben azonnal hozzájuthatnának a pénzt átutaló személlyel kapcsolatos alapvető adatokhoz – fogadta el első olvasatban az EP.

Az Európai Parlament sajtóosztálya közölte: a jogszabálytervezet meghatározza, hogy milyen adatoknak kell minden esetben kapcsolódniuk egy-egy pénzátutaláshoz. A nyomon követhetőség ugyanis döntő lehet a pénzmosás elleni harcban és a terroristák támogatásának megakadályozásában. A rendelet tehát előírná az átutalási folyamatban részt vevő szolgáltatók, bankok, hitelintézetek számára, hogy a pénzeszközök tranzakcióját az átutaló személyére vonatkozó megfelelő, gyorsan kikereshető információknak kell kísérniük.

A szakbizottsági képviselők kiemelték, hogy a szabályozás azért szükséges, mert az átutalásokban megjelenő „piszkos” pénzek megingathatják a pénzügyi szektor stabilitását és a belé vetett bizalmat, a terrorizmus pedig a társadalom alapjait ássa alá. A képviselők kivonnák a szabályozás alól azokat a tranzakciókat, amelyek amúgy is nyomon követhetők (például hitelkártyás fizetések), és nem törődnének az ezer eurónál kisebb összegű átutalásokkal sem. A témának különös aktualitást ad, hogy sajtóhírek szerint az USA a nemzetközi átutalások bankközi rendszerétől, a SWIFT-től jelentős mennyiségű tranzakciós adat átadását kérte, ami adatvédelmi szempontból aggályos lehet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.