Nagyvilág

Terrorveszély az EU–Irán-tárgyaláson

Terrorista támadástól tartva jövő keddre halasztották az Ali Laridzsáni iráni főtárgyaló és Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közötti brüsszeli találkozót – jelentette szerdán az IRNA iráni hivatalos hírügynökség jól értesült forrásra hivatkozva.

Az (iráni) biztonsági illetékesek tájékoztattak bennünket a teheráni küldöttség biztonságával kapcsolatos aggodalmukról – közölte a forrás –, „miután Izrael és egyes európai országok által támogatott terrorcsoportokhoz tartozó bérgyilkosok brüsszeli jelenlétére vonatkozó értesüléseket kaptak”.

„Miután az európai fél biztosította a szükséges garanciákat az iráni küldöttek életének megóvására, az a döntés születetett, hogy az eredetileg szerdára tervezett Laridzsáni–Solana-találkozót jövő keddre halasztják” – idézte a névtelenül nyilatkozó illetékest az IRNA.

Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hivatott Laridzsánival tárgyalni arról a javaslatcsomagról, amely gazdasági ösztönzőket kínál cserébe Teheránnak, ha az lemond atomprogramjáról.

Solana nyújtotta át június elején Teheránban az iráni kormány képviselőinek a Biztonsági Tanács öt állandó tagállama és Németország által kidolgozott javaslatokat, és a nyugati országok álláspontja szerint ugyanezen a csatornán keresztül kell visszaérkeznie az iráni válasznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik