Külföld

Polt Péter az európai főügyészek alelnöke

admin
admin

2006. 07. 06. 16:32

Polt Péter volt magyar legfőbb ügyészt választotta igazgatótanácsi alelnökévé az Európai Legfőbb Ügyészek Konzultatív Tanácsa, amely az Európai Legfőbb Ügyészi Konferencia (CPGE) Moszkvában zárult hetedik ülésszakán tartotta első ülését.

Az új testület, amely az Európa Tanács (ET) bizottságaként az európai főügyészek intézményesített szervezete lett, az ET miniszteri tanácsát segíti majd tanácsokkal, és felváltja az CPGE irodáját. A moszkvai ülésen megválasztott igazgatótanács elnöke Harald Range alsó-szászországi főügyész lett – mondta Polt Péter.

A kétnapos konferencia középpontjában az egyéni jogok védelme állt, és egy-egy munkacsoport foglalkozott a szabadságuktól megfosztottak, illetve a tanúk és áldozatok, különösen a fiatalkorúak jogainak védelmével. Az ügyészeknek nagyon fontos kötelezettségeik vannak mindkét téren, s szerepüket tovább kell erősíteni, mindent megtéve e jogok érvényesüléséért – foglalt állást a konferencia. A CPGE és az új tanács is súlyt helyez a nemzetközi együttműködés erősítésére, aminek része az információcsere és más jogsegély teljesítése is – közölte Polt, megjegyezve: ez magába foglalja ugyan a kiadatásokkal kapcsolatos ügyészi szerepkört is, de a döntés országoktól függően más hatóságokra tartozik.

A konferencia szerdai ülésén Vlagyimir Putyin orosz elnök burkolt szemrehányást tett Nagy-Britanniának, amiért menedékjogot ad egyes terrorizmussal vádolt személyeknek ahelyett, hogy kiadná őket. Jurij Csajka orosz főügyész a konferenciát záró sajtóértekezletén az Interfax szerint azt mondta, hogy a résztvevők olyan együttműködésben egyeztek meg, amely a kiadatásra is kiterjed.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.