Nagyvilág

Készültségbe helyezték az amerikai rakétaelhárítást

Készültségbe helyezték az amerikai rakétaelhárító rakétarendszert az észak-koreai rakétakísérletek idején – közölte a Pentagon.

Bryan Whitman, a védelmi minisztérium szóvivője szerdán elmondta, hogy a rendszer minden egyes észak-koreai rakétaindítást észlelt és nyomon követett, a rakétaelhárító rakéták bevetésre készen álltak egész idő alatt. Közölte, az amerikai parancsnokok elég gyorsan meg tudták állapítani, hogy az észak-koreai rakéták nem jelentenek veszélyt az Egyesült Államok biztonságára. Az egyetlen hosszú hatótávolságú rakéta, a Taepodong-2 a kilövés után 40 másodperccel csődöt mondott és a Japán-tengerbe csapódott, így nem volt szükség beavatkozásra – tette hozzá.

Az Egyesült Államok most először erősítette meg, hogy meghatározott veszély miatt helyezte készültségbe rakétaelhárító rakétarendszerét. A Pentagon által tervezett szélesebb, több védelmi vonalból álló rendszer részeként kilenc elfogó rakétát telepítettek az alaszkai Fort Greely támaszponton, kettőt pedig a kaliforniai Vandenberg légi bázison. A rakéta 70 kilogrammos rombolószerkezettel van felszerelve, amely ütközéssel semmisíti meg az ellenséges robbanófejet.

Több szakértő kétségbe vonja az Egyesült Államokat oltalmazó rakétaelhárító pajzs hatékonyságát, mondván, hogy nem hajtottak végre elegendő kísérletet a rakétákkal, és az eddigi tesztek mérsékelt sikerrel végződtek. A Pentagon maga is elismeri, hogy még nem érte el célját, a védelmi rendszer korlátozott képességű, fejleszteni kell.

Az Egyesült Államok 1980 óta több mint 92 milliárd dollárt költött a rakétapajzs kifejlesztésére.

Észak-Korea egyébként csütörtökön megerősítette az előző nap végrehajtott rakéta-kísérleteket. A phenjani külügyminisztérium közleménye, amelyet a Yonhap dél-koreai hírügynökség idézett, “sikeresnek” nevezte a rakétateszteléseket és azokat egy “rutinszerű hadgyakorlat részének és legitim védelmi cselekvésnek” minősítette.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség által közzétett kommüniké egyúttal leszögezte, hogy a kísérletek “nincsenek összefüggésben az ország nukleáris programjáról folyó hatoldalú tárgyalásokkal, továbbá “erős fizikai fellépést” helyezett kilátásba minden külső erővel szemben, amely meg akarja akadályozni a rakéta-kísérleteket. Bejelentette azt is, hogy Észak-Korea tovább folytatja a kísérleteket, hogy megerősítsék az ország elrettentő erejét, ugyanakkor hangsúlyozta: továbbra is elkötelezettje a Koreai-félsziget békés atomfegyver-mentesítésének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik