Nagyvilág

Együttműködést kér a tagállamaitól az EU a CIA-járatok ügyében

Teljes együttműködést fog kérni szerdai ígérete szerint Franco Frattini, az Európai Bizottság bel- és igazságügyi biztosa az EU-tagállamoktól abban a vizsgálatban, amely az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vélhetően egyes európai kormányok tudtával végzett jogellenes tevékenységét hivatott feltárni.

A bel-és igazságügyi biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén felszólalva közölte, az uniós bel- és igazságügyi miniszterek július 24-i brüsszeli találkozóján újfent kérni fogja a tagállamoktól az együttműködés fokozását. Beszédében szót emelt a tagállamok titkosszolgálatai működésének jobb átláthatósága és ezen szolgálatok költségvetésének parlamenti ellenőrzése mellett.

Megígérte továbbá, hogy az Európai Bizottság párbeszédet kezd a nemzetközi légi közlekedési szabályok egyértelműbbé tételéről annak érdekében, hogy egyetlen katonai, vámügyi vagy rendőri feladatok ellátására használt repülőgép se bújhasson ki a különleges leszállási engedély birtoklásának kötelezettsége alól.

Az EP csütörtökön szavaz a CIA tevékenységét vizsgáló bizottság közbülső jelentéséről, amely terrorizmussal gyanúsított személyek törvénytelen őrizetbe vételével és illegális utaztatásával, valamint titkos európai fogva tartási helyek működtetésével vádolja az amerikai hírszerzést, de állításait nem támasztja alá kézzelfogható bizonyítékkal.

A dokumentum indítványozza a vizsgálóbizottság megbízatásának hat hónapos meghosszabbítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik