Nagyvilág

Moszkva aggódik a koreai rakéták miatt

Oroszország mély aggodalmát fejezte ki szerdán az észak-koreai rakétaindítások miatt, s a moszkvai külügyminisztériumba kérették a kommunista szomszéd nagykövetét.

Jelenleg még vizsgált értesülések szerint egy Észak-Korea által felbocsátott rakéta darabjai az orosz partok közvetlen közelében csapódtak be – közölte Mihail Kaminyin, a moszkvai tárca szóvivője. A rakétaindítások ellentétesek a nemzetközi közösség elvárásaival, és megnehezíthetik a nukleáris probléma rendezését a Koreai-félszigeten – mutatott rá Kaminyin, miközben Alekszandr Alekszejev külügyminiszter-helyettes magához kérette az észak-koreai nagykövetet.

A rakéták indítását előzetes értesítés nélkül, és a Phenjan által korábban életbe léptetett moratórium megsértésével hajtották végre – állapította meg Kaminyin, hangsúlyozva: ez veszélyeztette a hajózás szabadságát a Csendes-óceánon, és megsértette az indítások előzetes bejelentésére vonatkozó, általánosan elfogadott normát. Az orosz diplomácia konzultációkat folytat a hatoldalú tárgyalások többi résztvevőjével arról a javaslatról is, hogy hívják össze az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik