Nagyvilág

Megbüntetik Észak-Koreát

Könnyen lehet, hogy gazdasági szankciókra számíthat Észak-Korea, mely felkerült a „demokratizálandó” országok listájára. A kudarccal végződött rakétakísérlet célja pedig pont az volt, hogy Phenjan több gazdasági támogatást szerezzen a nyomorgó országa számára.

Több mint fél tucat rakétakísérlettel hergelte fel maga ellen a világpolitikai nagyhatalmakat az észak-koreai vezetés. Miközben Phenjan saját szuverenitását hangsúlyozza, a Japán kormányfő kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását, nemzetközi összefogást és választ sürget Moszkva és az amerikai vezetés is.

Ez nem katonai cselekmény, hanem politikai akció volt – értékelte a legfrissebb fejleményeket lapunk kérdésére Deák Péter veszély- és válságkutató, hozzátéve, hogy az észak-koreai rakétakísérletek hosszú évek óta részét képezik az alkufolyamatnak az kommunista ország és a nagyhatalmak között. Az elszigetelt sztálinista rendszer szemlátomást arra használja nukleáris képességét, hogy engedményeket csikarjon ki a külvilágtól az atomfenyegetéssel. Főként gazdasági jellegűeket, hiszen Észak-Korea súlyos költségvetési és élelmezési problémákkal küzd.

Ezúttal azonban könnyen lehet, hogy visszafelé sül el a fegyver. Phenjan, mely politikai erejét katonai erődemonstrációval igyekszik biztosítani, a szakértő szerint túllépett azon a határon mely után nem következhet más, mint nemzetközi beavatkozás, válságkezelés békés eszközök. A válasz elsősorban gazdasági szankciók bevezetése lehet, és több illetve hatékonyabb erőfeszítés az ország demokratizálása érdekébe. „Ehhez nagyon fontos lesz egy olyan belső ellenzék, mely képes a rendszerváltás megvalósítására” – fogalmazott lapunknak Deák Péter.

Lesznek viták

Kérdés azonban, hogy kialakul-e a szükséges konszenzus a világpolitikai nagyhatalmak között a válaszlépésekkel kapcsolatban. Paik Hak Szun, a biztonságpolitikai és világpolitikai kérdésekkel foglalkozó szöuli Szedzsung Kutatóintézet munkatársa szerint az Egyesült Államok dühösen fog reagálni az észak-koreai rakétakísérletekre, és megpróbálja majd mozgósítani a hatoldalú tárgyalások Észak-Koreán kívüli részvevőit, hogy közösen gyakoroljanak nyomást Phenjanra magatartásának megváltoztatása végett.

Az eddigiek tanulsága azonban az, hogy míg Japán felsorakoztatható Amerika mögé, Kína és Dél-Korea nem, mert mindketten inkább a megegyezés-megbékítés politikáját szorgalmazzák Phenjannal kapcsolatban. Ezt támasztja alá a pekingi vezetés legfrissebb nyilatkozata is, melyben Kína ugyan nyugtalanságát fejezte ki a kísérletek miatt, de el szeretné kerülni az olyan lépéseket, amelyek “a feszültség növekedéséhez, a helyzet további bonyolódásához vezetnek”.

Az azonban a választól függetlenül bizonyos, az észak-koreai rakétakísérletek nem jelentenek igazi biztonsági kockázatot egyetlen országra nézve sem, hiszen katonai szempontból Phenjan technológiai kapacitása minimális, a környező nagyhatalmak pedig végleg és hosszú távra eldöntenék a Phenjan-kérdést – nem békés eszközökkel –, ha Észak-Korea katonai és politikai hozzáállása valóban veszélyessé válna így.

Rakéta és védelem

A mostani rakétakísérlet is inkább az észak-koreai technológia hiányosságait bizonyítja, mintsem az ország biztonsági kockázatát. Phenjan ugyanis több közép-hatótávolságú rakétája mellett most tesztelte a Taepodong–2-t mely a BBC beszámolója szerint akár 6000 kilométert is képes megtenni. Az interkontinentálisra tervezett Taepodong–2 tesztje azonban gyors kudarccal zárult, a háromfázisú ballisztikus rakéta ugyanis már az első lépcsőben, 35-40 másodperccel az indítás után felrobbant.

Nem jelent azonban technológiai újdonságot az sem, ha sikerül kifejleszteni Phenjannak a rakétát, az USA rakétaelhárító rendszere ugyanis képes annak megsemmisítésére – mondta el lapunknak Szentesi György haditechnikai szakértő, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok közel ötven éve rendelkezik már hosszú hatótávolságú ballisztikus rakétákkal, melyek néhány tucat méteres hibahatárral csapodnak be a célpont köré. A szakértő ugyanakkor rávilágított arra, hogy az USA szövetségeivel együtt épp egy olyan rakétaelhárító rendszer kiépítésén dolgozik, mely képes egy időben akár 20 ilyen hosszú hatótávolságú rakéta megsemmisítésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik