Nagyvilág

A magyar egység októberben veszi át az afganisztáni missziót

A honvédelmi miniszter tegnap bejelentette: a magyar egység a hollandoktól októberben átveszi egy afganisztáni tartományi újjáépítési csoport (PRT) vezetését, előtte azonban maga is a helyszínre utazik.

Szekeres Imre a jövő héten bemutatkozó látogatásra utazik a NATO főtitkárához, és találkozik az Európai Unió vezetőivel, majd útja Afganisztánba vezet, hogy a helyszínen tájékozódjon a Magyarországra váró feladatokról. Szekeres Imre közölte, hogy alapvetően civil feladatról van szó – a mindennapi élet újraindítása a cél -, és a katonáknak csak a szakemberek biztonságáról kell gondoskodniuk. Az idén ez a feladat 1,8 milliárd forint többletköltséget jelent, amit a költségvetésből fedeznek.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti és ellenzéki tagjai egyhangúlag támogatták az afganisztáni szerepvállalást. Jelenleg 180 magyar katona állomásozik Afganisztánban, létszámuk október elsejével, a Baghlan tartományi újjáépítő csapat (PRT) vezetésének átvételével sem változik. Az afganisztáni kemény tél miatt a tényleges misszió csak jövő áprilisban kezdődik.

Diplomáciai források szerint a PRT-vel láthatóbbá, hatékonyabbá, ütősebbé válik a magyar részvétel, és Magyarország kiválthatja a korábbi NATO-kritikákat, amelyek a magyar védelmi kiadások alacsony szintje (jelenleg körülbelül a bruttó hazai termék a GDP 1,17 százaléka) miatt érték Budapestet.

A két évre vállalt küldetés körülbelül tízmilliárd forintba kerülhet hazánknak A hollandokkal kötött egyezség alapján átadják a működőképes tábort, ami jelentősen megkönnyíti az újjáépítési csoport munkáját. Ezért magyarországi szolgáltatásokkal (például lőtérhasználattal, katonák üdültetésével) fizetünk. A magyar csapat folytatja a hollandok által megkezdett programokat (sajtgyár-rekonstrukció, hídépítés, köztisztviselő-képzés), amihez holland és más (EU) források is rendelkezésre állnak. A holland PRT-ben egyetlen civil vett részt. Még nem döntöttek róla, hány civil kapcsolódik be (15-30 főről hallani) a magyarok által indítandó programokba, amelyek összértéke körülbelül egymilliárd forint. Segítik a nem kormányszervezetek, NGO-k megjelenését is, a tervek szerint a magyar ökumenikus szeretetszolgálat is Baghlanba költözik. További költségcsökkentő tényező: mind a katonai (biztonsági), mind a civil PRT-szférában más országok is részt vehetnek, erről már tárgyalásokat kezdtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik