Nagyvilág

Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea

Kilőtt egy újabb rakétát Észak-Korea néhány órával azután, hogy több rakétakísérletet hajtott végre nagyhatalmak és nemzetközi szervezetek határtalan felháborodása közepette. A hosszú hatótávolságú, interkontinentálisra tervezett rakéta a kilövés után egy percen belül felrobbant. Észak-Korea saját szuverenitására hivatkozik, szerdán összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Arzenál

A dél-koreai védelmi minisztérium és fegyverkezési szakértők szerint Észak-Korea a következő típusokkal rendelkezik:
• Scud-B: 300 kilométeres hatótávolság, 1 tonna szállítási kapacitás, hadrendbe állítva.
• Scud-C: 500 kilométeres hatótávolság, 770 kilogrammos szállítási kapacitás, hadrendbe állítva.
• Rodong-1: 1300 kilométeres hatótávolság, egy tonna szállítási kapacitás, hadrendbe állítva mintegy 100 rakéta.
• Taepodong-1: 2500 kilométeres hatótávolság, egy tonna szállítási kapacitás, tesztelés alatt.
• Taepodong-2: 6700 kilométeres hatótávolság, egy tonna szállítási kapacitás, tesztelés alatt.

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea helyi idő szerint szerdán délután – közölte a japán nemzetvédelmi hivatal.

A nemzetközi tiltakozás ellenére indított rakéta, amely a japán forrás szerint a hetedik volt szerdán, mintegy hat percen át repült, miután közép-európai idő szerint 10:22-kor fölbocsátották. A becsapódás helyszínét a forrás nem közölte, és a rakéta típusa sem ismeretes.


Mint arról korábban beszámoltunk, a dél-koreai hírszerzés tudomása szerint Észak-Korea több különböző típusú rakétával hajtott végre kísérleteket szerdán. Az amerikai védelmi minisztérium és a Fehér Ház reggel hat észak-koreai rakéta kilövését erősítette meg. A rakétákkal Japánra, és akár az Egyesült Államokra is csapást mérhet Észak-Korea. A rakéták egy része a Japán-tengerben csapódott be, mintegy 500 kilométerre Hokkaido szigetének nyugati partjaitól.

Kudarc

Hírszerzési információk szerint több közép-hatótávolságú rakétája mellett Phenjan a hosszú hatótávolságú Taepodong–2-t is most tesztelte, mely a BBC beszámolója szerint akár 6000 kilométert is képes megtenni. Az interkontinentálisra tervezett Taepodong–2 tesztje azonban gyors kudarccal zárult, a háromfázisú ballisztikus rakéta ugyanis már az első lépcsőben, 35-40 másodperccel az indítás után felrobbant.

Nem jelent azonban technológiai újdonságot az sem, ha sikerül kifejleszteni Phenjannak a rakétát, az USA rakétaelhárító rendszere ugyanis képes a megsemmisítésére – mondta el lapunknak Szentesi György haditechnikai szakértő, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok közel ötven éve rendelkezik már hosszú hatótávolságú ballisztikus rakétákkal, melyek néhány tucat méteres hibahatárral csapodnak be a célpont köré. A szakértő ugyanakkor rávilágított arra, hogy az USA szövetségeivel együtt épp egy olyan rakétaelhárító rendszer kiépítésén dolgozik, mely képes egy időben akár 20 ilyen hosszú hatótávolságú rakéta megsemmisítésére is.

Az észak-koreai rakétafejlesztés azóta nyert különös jelentőséget, amióta a kommunista állam bejelentette, hogy atomfegyverek vannak a birtokában. A Taepodong-2 elméletileg ellátható nukleáris robbanófejjel. Azért csak elméletileg, mert nem tudni, milyenek az Észak-Korea által állítólag birtokolt atomfegyverek. Ha a kelet-ázsiai állam nincs a birtokában annak a technológiának, amellyel az atomfegyver eléggé kisméretűre zsugorítható ahhoz, hogy hordozórakétára lehessen szerelni, akkor hiába van külön atomfegyvere és külön rakétája, nem tud nukleáris rakétát hadrendbe állítani. Márpedig sok szakértő erősen kétli, hogy lenne Phenjannak ilyen technológiája.

Nem erősítették meg

Észak-Korea „szuverenitási kérdésnek” tekinti a rakétakísérleteket – így nyilatkozott szerdán reggel japán újságírók előtt Phenjanban az észak-koreai külügyminisztérium egyik tisztségviselője. A diplomata leszögezte: „A rakéták kilövéséről hozott döntés a mi szuverén jogunk, és senkinek sincsen joga megmondani nekünk, hogy ez jó-e vagy rossz.”


A tisztségviselő, akinek a szavait a japán média idézte, mindazonáltal nem erősítette meg a reggeli rakétakísérleteket, mondván, hogy „diplomata lévén, nem ismeri a katonai dolgok részleteit”.

Összeül a BT


Aszo Taro japán külügyminiszter közölte, hogy Tokió nagyon nagy valószínűséggel gazdasági szankciókkal sújtja Észak-Koreát, és kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását. Jean-Marc de la Sabliere, a BT soros elnökségét ellátó Franciaország ENSZ-nagykövete már megkapta azt a levelet, amelyben japán kollégája, Osima Kenzo a BT összehívását kérte. A testület szerdán reggel zárt ülésen vitatja meg az észak-koreai rakétakísérletek ügyét.

Abe Sindzo, a japán kormány főtitkára, szóvivő a békére és a stabilitásra nézve súlyos problémának nevezte az észak-koreai fegyverkísérletet. Utalva arra, hogy a rakéták néhány száz kilométerre csapódtak be Japántól, hangsúlyozta, ez nem csak Japán, hanem az egész világ békéjére és stabilitására nézve jelent problémát.


Első válaszlépésként Japán hat hónapra kitiltott egy észak-koreai kompot felségvizeiről. Abe Sinzo közölte: a menetrend szerint szerdán Japánba érkező komp tisztjei nem hagyhatják el hajójukat. Egyúttal azt is bejelentette, hogy leállítják az Észak-Korea és Japán közti légi charterjáratokat. A komp a két, egymással diplomáciai kapcsolatban nem álló ország között az egyik fontos kereskedelmi csatornát jelenti. Abe szerint Tokió további intézkedéseit attól teszi függővé, hogy Phenjan miként reagál a rakétakísérletei által kiváltott nemzetközi felháborodásra.

Tanácskozás Washingtonban

Oroszország is elítélte a szerdai észak-koreai rakéta-kísérleteket, mint “a nukleáris fegyverek terjedése elleni erőfeszítésekkel szembeni ártalmas provokációt.” Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő, akit az Interfax hírügynökség idézett, úgy vélekedett, hogy a rakéta-kísérletek ellentétesek azokkal a törekvésekkel, amelyek a térség stabilitásának megteremtésére irányulnak és növelik a nemzetközi feszültséget.

George Bush elnök a nemzetközi közösséggel szembeni kihívásként értékelte a reggeli rakétateszteket, és tanácskozást kezdett Condoleezza Rice külügyminiszterrel, Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel és Hadleyval. A tervek szerint Condoleezza Rice kapcsolatba lép kínai, japán, dél-koreai és orosz kollégájával, Christopher Hill, az észak-koreai atomügyekről folyó hatoldalú tárgyalások amerikai főtárgyalója pedig szerdán a térségbe utazik, elsőként Dél-Koreába.


Stephen Hadley, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója közölte, hogy provokatívnak tekintik Észak-Korea viselkedését, de a rakétatesztek nem jelentenek azonnali veszélyt az Egyesült Államokra.

Az Észak-Amerika légterét ellenőrző és biztonságáért felelős Észak-amerikai Egyesített Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) egyik szóvivője pontosította azt a hírt, hogy emelték a riadókészültség szintjét. Elmondta, hogy a Cheyenne hegységben lévő légitámaszponton – ahol a NORAD és az amerikai erők északi parancsnoksága működik – két hete emelték a közepes fenyegetettséget jelző szintnél valamivel magasabb Bravo-Plus fokozatra a biztonsági készültséget. Ez nem befolyásolja a NORAD és a parancsnokság műveleteit.


Vége az önkéntes moratóriumnak


A dél-koreai és japán sajtó június közepén azt írta, hogy Phenjan felgyorsította nagy hatótávolságú rakétával végrehajtandó kísérletének előkészületeit, és már indítóállásba helyezte interkontinentális ballisztikus rakétáját. (Észak-koreai illetékesek akkor tagadták, hogy Phenjan ilyen kísérletre készülne.)

Az előkészületek miatt az Egyesült Államok és Japán figyelmeztette a kommunista országot, hogy további gazdasági szankciókra számíthat, ha hosszú hatótávolságú rakétával hajt végre kísérletet. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök is felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen le a nagy hatótávolságú rakéta tesztjéről.

Észak-Korea 1998-ban hajtott végre kísérletet Taepodong rakétával, amely átszállt Japán északi része felett, s úgy csapódott be végül a Csendes-óceánba. Phenjan azonban 1999-ben meghatározatlan időre önkéntes moratóriumot vállalt nagy hatótávolságú rakétákkal végzendő kísérleteire, és ezt az ígéretét 2002-ben és 2004-ben is megerősítette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik