Nagyvilág

Fico nemsokára Magyarországra jön?

Egyes információk szerint az sem elképzelhetetlen, hogy rövidesen az új szlovák kormány miniszterelnökét, Robert Ficót is Magyarországra szólítja a „diplomácia hagyománya.”

Az új szlovák kormány külügyminisztere szerdán Pozsonyban jelezte, hogy első külföldi útja Budapestre vezet, és az MTI diplomácia forrásból úgy értesült, hogy Ján Kubis látogatása július 11-én esedékes. Fico magyarországi látogatását a visegrádi csoport országainak szokásjoga valószínűsíti, mert a V4-ek elnöki posztját mindig a korábban elnöklő ország területén veszi át a soros állam miniszterelnöke.

Mivel Magyarország V4-es soros elnöki szerepe június utolsó napjával kitelt, a poszt július első napjától Szlovákiát illeti meg. Pozsony azonban még nem vette át az elnökséget, jóllehet annak tervezett helyszíne a visegrádi csoport létrejöttének helye, Visegrád volt – tudta meg diplomáciai forrásból az MTI. Ha Robert Fico tartani kívánja magát a visegrádi őrségváltás hagyományaihoz, akkor valószínűsíthető, hogy rövidesen Magyarországra utazik, hogy magyar partnerétől, Gyurcsány Ferenctől átvegye a V4-ek soros elnöki posztját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik