Nagyvilág

Terroristák a brit belső elhárításban

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet hívei igyekeztek beférkőzni a brit belső elhárítás (MI5) soraiba, de próbálkozásaik fennakadtak a szigorú ellenőrzés hálóján - közölte a BBC brit közszolgálati műsorszóró hétfőn.

Kormányzati forrásokra hivatkozva Frank Gardner, a BBC védelmi kérdésekre szakosodott újságírója elmondta, hogy a terrorista szimpatizánsok az MI5 állományának jelentős bővítését célzó kampányt akarták kihasználni, és jelentkeztek az ügynökség által nyilvánosan meghirdetett állásokra. Ezek a kísérletek kudarcba fulladtak, mert a gyanús jelentkezőket kiszűrték a hattól nyolc hónapig tartó kiválasztási és ellenőrzési folyamat során.

A brit belügyminisztériumnak az MI5 nevében nyilatkozó képviselője nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a BBC hírét. Annyit mondott, hogy a belső elhárításnál munkára jelentkezők mindegyikét alapos vizsgálat alá vetik, és számtalan jelöltet rostálnak ki és utasítanak el biztonsági megfontolásokból.

Az MI5-nek rövid időn belül 3600-ra kell növelnie munkatársai számát a jelenlegi 2500-ról, hogy aktívabban használhassák a szolgálatot a terrorizmus elleni küzdelemben, olyan terrorcselekmények megelőzése céljából, mint a tavaly július 7-i londoni robbantások, amelyek 52 ember életét oltották ki. A valaha a legmélyebb titokban működő MI5 jelenleg nyilvánosan, saját internetes oldalán hirdet állásokat, különösen arab, bengáli, urdu, szomáli és szorani nyelven beszélőket keresnek.

Az 1909-ben alapított MI5-nél minden évben tízezrek jelentkeznek munkára, de csak négyszázan jutnak el a felvétel utolsó szakaszáig. Azt nem tudni, hogy a négyszázból hánynak sikerül az utolsó próbán is túljutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik