Nagyvilág

Szégyentáblára kerülnek a szexuális bűnözők

Internetes szégyentáblára kerülnek az Egyesült Államokban a szexuális bűnözők lakcímei és személyi adatai. Jogvédő szervezetek attól tartanak, hogy ez az eljárás túlkapásokra vezethet.

Oregon és Dél-Dakota múlt heti döntésével már mind az 50 szövetségi állam csatlakozott az országos honlaphoz, amely a szexuális bűncselekményekért elítélt személyek lakcímeit és más adatait tünteti fel, így személyleírást ad róluk, felsorolja a terhükre rótt bűncselekményeket, és a birtokukban levő gépkocsi típusát is megadja.

Az igazságügyi tárca meghatározása szerint a honlap valós idejű hozzáférést nyújt a nyilvánosságnak a nemi bűnözők adataihoz országszerte egyetlenegy internetes kereséssel, lehetővé teszi a szülőknek és az aggódó állampolgároknak, hogy saját szövetségi államuk határain túl is tájékozódjanak a bűnelkövetőkről. Az adatbázis több mint félmillió szexuális bűnöző adatait tartalmazza, akiknek kötelező bejelenteni lakcímváltozásukat a helyi hatóságoknak.

Alberto Gonzales igazságügyi miniszter helyi idő szerint hétfőn elhangzott nyilatkozatában kijelentette, hogy a Nemi Bűnözők Országos Nyilvántartásának létrehozása jó hír a szülőknek és a rend őreinek egyaránt. A gyerekek oltalmazása a szexuális bűnözőktől olyan állandó erőfeszítés, amely sosem ér véget – hangoztatta.

Jogvédő szervezetek aggodalmaiknak adtak hangot amiatt, hogy a virtuális pellengér túlkapásokra, zaklatásra, önbíráskodásra adhat lehetőséget és ezért szorgalmazzák, hogy a honlapot csak bejelentkezéssel lehessen felkeresni. Oregon államban múlt csütörtökön indították el az internetes nyilvántartást, amelyet néhány óra alatt negyedmillióan látogattak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik