Nagyvilág

Putyin is rászólt Iránra

Az iráni atomprogram egyik legjelentősebb támogatója, az orosz elnök kedden felszólította Iránt, hogy fogadja el az atomprogramjával kapcsolatos nemzetközi javaslatcsomagot.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: szeretné, ha elkezdődnének a javaslatcsomagról szóló tárgyalások Iránnal a világ hét legfejlettebb ipari államát és Oroszországot tömörítő Nyolcak csoportjának (G8) jövő heti szentpétervári csúcsértekezlete előtt, de hozzátette, hogy ezt maga is valószínűtlennek tartja. Hangsúlyozta, hogy ha addig nem is érkezik kedvező válasz Teheránból, a javaslatcsomag készítői – köztük Oroszország – legalább azt szeretnék pontosan tudni, mikorra várható ez a válasz.

Putyin óvatos bírálata Iránnak azért meglepő, mert néhény héttel ezelőtt támogatásáról biztosította az Iráni atomprogramot. Minden országnak, beleértve Iránt is, joga van arra, hogy a szükséges ellenőrzés mellett megvalósítsa terveit a csúcstechnológia terén, és azt saját fejlődésére használja fel – szögezte le Vlagyimir Putyin június közepén Sanghajban a Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel folytatott tárgyalása után.

Ígéretek és szankciók

Nagy nyomás nehezedik Iránra – főként a nyugati országok részéről – annak érdekében, hogy legkésőbb július 12-ig fogadja el a Biztonsági Tanács öt állandó tagállama és Németország által előterjesztett javaslatcsomagot.

Ez politikai és gazdasági ösztönzőket kínál fel Teheránnak arra az esetre, ha felhagy urándúsító tevékenységével, és szankciókkal fenyegeti arra az esetre, ha továbbra is dúsít uránt. Az iráni atomprogram ügye lesz az egyik legfontosabb téma a G8 szentpétervári csúcsértekezletén.

Az orosz államfő Kreml-hű társadalmi szervezetek képviselői előtt mondott moszkvai beszédében tért ki erre a kérdésre. Putyin nem foglalt állást az amerikai kormány legújabb ultimátumával kapcsolatban, amely szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának újra elő kell vennie az iráni atomdossziét, és meg kell vitatnia a lehetséges szankciók kérdését, ha Teherán július 12-ig nem ad választ a javaslatokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik