Külföld

Putyin összefogásra szólította a vallási vezetőket

admin
admin

2006. 07. 03. 18:56

Összefogásra hívta fel az orosz elnök egy moszkvai világtalálkozón részt vevő vallási méltóságokat a civilizációk, különösen a keresztények és muszlimok közötti konfliktus veszélyének elhárítása érdekében.

Megígérte, hogy határozataikról kimerítően tájékoztatja a Nyolcak (a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország) többi vezetőjét az e hónap közepén Szentpéterváron esedékes csúcson. „Kísérletek történnek a világ megosztására vallási vagy etnikai ismérvek szerint, különösen a keresztény és a muszlim közösség közé igyekeznek éket verni. Lényegében egy civilizációk közötti konfliktust próbálnak a világra erőltetni” -ecsetelte Vlagyimir Putyin az új veszélyeket a negyven országból összesereglett másfélszáz keresztény, muszlim, zsidó és buddhista méltóság előtt.

A terrorizmus ideológusai nemcsak a súlyos szociális problémákra, hanem a vallási műveletlenségre, és a szeparatista és nacionalista érzelmekre is építik spekulációikat. A papság fontos missziója, hogy segítsen az embereknek megkülönböztetni az igazi hitet az annak manipulálására irányuló kísérletektől – mutatott rá az ororsz elnök. A házigazda II. Alekszij orosz ortodox egyházfő nyitóbeszédében a vallási harmónia mintaképeként festette le Oroszországot és térségét, ahol sohasem dúltak vallásháborúk, hanem „vallás és kultúra harmonikus együttélése alakult ki”.

A pápa és a dalai láma nem kapott meghívást a háromnapos tanácskozásra, mindamellett XVI. Benedek minden idők „legbíborosabb” delegációját küldte Moszkvába Walter Kasper, az egyházközi kapcsolatokért felelős szentszéki kardinális vezetésével. A szervezők szerint magyar főpap nincs a résztvevők között, akik a G8-csúcsnak szóló ajánlásokat szándékoznak megfogalmazni a vallás társadalmi szerepére, az erkölcsi értékek oltalmazására, valamint a terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelemre vonatkozólag.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.