Külföld

Irán július 12-ig kapott haladékot

admin
admin

2006. 07. 03. 19:43

A nyugati hatalmak július 12-ig adnak határidőt Iránnak arra, hogy választ adjon a nukleáris programjának leállítását célzó javaslatokra vagy szembesüljön azzal a veszéllyel, hogy a Biztonsági Tanács szankciókat rendel el ellene - közölték hétfőn Bécsben diplomaták.

Tájékoztatásukból kiderült az is, hogy Kína és Oroszország immáron közelebb áll ahhoz, hogy támogassa a nyugati hatalmakat a Biztonsági Tanácsban, beleértve a szankciókat is, ha Teherán elutasítja a javaslatot. Stephen Hadley, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, aki George Bush kíséretében Budapesten járt, a magyar fővárosban jelezte, hogy Washington július közepéig vár választ Teherántól a javaslatcsomagra, amely különféle gazdasági és politikai ösztönzőket kínál fel Teheránnak arra az esetre, ha lemond urándúsítási programjáról, illetve szankciókkal fenyegeti arra az esetre, ha nem.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Spanyolországban találkozik Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalójával, Ali Laridzsánival, akit majd a javaslat elfogadására biztat. Cristina Gallach, Solana szóvivője kijelentette: „Várjuk, hogy Irántól … megkapjuk a hivatalos választ”. Egy európai uniós tisztviselő ugyanakkor sokkal reálisabb várakozást fogalmazott meg, szerinte Laridzsáni valószínűleg kérdéseket hoz magával és talán válaszjavaslatot.

Diplomaták szerint ez esetben Solana azt mondja majd, hogy július 12-ig szabnak határidőt a javaslat elfogadására. (A Biztonsági Tanács öt állandó tagállama és Németország külügyminisztere ekkor ül össze tanácskozásra Párizsban.) Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyben felajánlja azt is, hogy tartsanak egy utolsó konzultációt a határidő lejárta előtt.

Amennyiben Irán a kijelölt időpontig nem válaszol kedvezően az ajánlatra, a miniszterek valószínűleg egy olyan határozatot hoznak, hogy újítsák fel a tárgyalásokat a Biztonsági Tanács határozatáról Irán ügyében – hangoztatta a tájékoztatást adó, de neve mellőzését kérő diplomata.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.