Nagyvilág

EP: 550 éve szól a harang Európáért

Magyar vonatkozású történelmi eseményekről emlékeztek meg Strasbourgban, az Európai Parlament háromnapos plenáris ülésszakán Schmitt Pál és Becsey Zsolt, a néppárti frakció magyar képviselői napirend előtti fölszólalásaikban.

Az ülés gyászszünettel kezdődött annak a gyilkosság áldozatául esett két belga kislánynak az emlékére, akiknek a holttestét a múlt héten találták meg Liege-ben, Belgium délkeleti részén. Becsey Zsolt (Fidesz-MPP) arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa a nándorfehérvári győzelem 550. évfordulóját ünnepli, vagyis azt, hogy a magyar határőrvár – a mai Belgrád – „tízezer katonája megállította a 100 ezer fős török sereget”. E győzelem emlékére szólal meg minden nap a keresztény világ templomaiban a déli harangszó – emlékeztetett -, és erre a győzelemre vezethető vissza a nyugati világban zavartalanul kibontakozó társadalmi-gazdasági fejlődés és a kapitalizmus meggyökeresedése.

Schmitt Pál napirend előtt az 1956 júniusának végén a lengyelországi Poznanban kirobbant rendszerellenes felkelést méltatta (a fél évszázados évforduló kapcsán), párhuzamot vonva a lengyelországi, és az 1956. őszi magyarországi forradalom között. A Fidesz-MPP képviselő – beszédének az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott szövege szerint – kijelentette: noha csak évtizedekkel később omlott össze a kommunista diktatórikus rendszer Közép-Európában, „világos, hogy több ezer lengyel és magyar ember hősies önfeláldozása jelentette az első lépést a szabadság felé”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik