Nagyvilág

34 halott a spanyol metrószerencsétlenségben

A legfrissebb hírek szerint 34-en haltak meg a Spanyolország keleti felén fekvő Valencia város központjában, miután két állomás között kisiklott egy metrószerelvény – jelentette be a tartományi kormányzat.

A spanyol El País szerint legkevesebb 34 ember halt meg és 21-et kellett kórházba szállítani, amikor a kelet-spanyolországi Valencia városában kisiklott egy metrószerelvény. 150 utast kellett kimenekíteni az alagútból.


Szabó Ferenc barcelonai főkonzul az MTI kérdésére elmondta, hogy magyar áldozatról vagy sérültről a külképviseletnek nincs tudomása, az áldozatok azonosítása és a sérültek nyilvántartásba vétele azonban jelenleg is zajlik. Szabó Ferenc azt is közölte, hogy Magyarország valenciai tiszteletbeli konzulja folyamatos kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal.

A 13 órakor a Plaza de Espana és a Jesús metróállomások között bekövetkező szerencsétlenség valószínű oka egyes értesülések szerint az lehetett, hogy leomlott a metróalagút oldalfalának egy része. Más források szerint a balesetet a szerelvény túlzott sebessége és egy metrókerék törése okozhatta.

A város kormányzója, Vincente Rambla az El Mundo spanyol napilap online változatának kifejtette, hogy az első vizsgálatok szerint baleset történt. A politikus hozzátette, hogy a sérültek közül 10-en súlyos állapotban kerültek kórházba, ezért várható az áldozatok számának további növekedése. Valencia tartomány kormányzója, Luis Felipe Martínez a lapnak elmondta, hogy a baleset oka két esemény kombinációja volt, nevezetesen sebességtúllépés és hogy a vonat egyik kereke eltörött.


A tengerparti város ad otthont a katolikus családok szombaton megnyílt, V. világtalálkozójának. A találkozóra magyar zarándokokat is várnak, akiknek egy része hétfőn indult útnak Spanyolország harmadik legnépesebb városa felé. A július 9-ig tartó találkozóra meghívták XVI. Benedek pápát is, aki várhatóan a hét végén tesz látogatást a városban.

Tavaly szeptemberben már történt Valenciában egy komoly metróbaleset, akkor két szerelvény ütközött össze, harminc ember megsebesült, köztük négy súlyosan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik