Nagyvilág

Bin Laden most a síiták ellen

Az iraki síitákat fenyegette meg a világhálóra szombaton feltett legújabb videoüzenetben Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője, aki egyben óvta a világot attól, hogy csapatokat küldjön Szomáliába.

Egy iszlámista honlapon megjelent hangüzenetében bin Laden arra figyelmeztette a síitákat, hogy amennyiben folytatják a szunnita városok elleni rohamokat, területeik nem lesznek mentesek a megtorlásoktól. A terrorista vezér szerint Irakban jelenleg a szunnita muzulmánok “megsemmisítése” folyik a síiták által. Iraki fegyvereseinek azt üzente, hogy a muzulmán nemzet győzelmükért imádkozik, és hogy ők “Isten reményei”, akik felszabadítják a nemzetet a “keresztesek rabságából”.

A nemzetközi terrorhálózat vezére a 19 perces üzenetben kitért arra is, hogy az al-Kaida fenntartja magának a jogot arra, hogy megbüntesse az Egyesült Államokat a világon, akár amerikai területen is.

Szomáliával kapcsolatban hazaárulónak nevezte a kelet-afrikai ország világi elnökét, Abdullah Juszufot. Óva intette Washingtont attól, hogy csapatokat vezényeljen Szomáliába, a világ országait pedig arra szólította fel, hogy ne engedelmeskedjenek Amerikának, ha az katonák küldésére utasítaná őket. Arra intette a szomáliai muzulmánokat, hogy a védelmet az Afrikai szarván lévő országban az uralmat gyakorló iszlámista erőknél keressék, és a segítségükkel építsék fel a muzulmán Szomáliát. A hangüzenet a honlapon csak bin Laden fényképével illusztrálták.

Ötször fél év alatt

Bin Laden ezt megelőző üzenetét pénteken tették ki iszlám honlapra, s azon az al-Kaida vezére a nemzetközi terrorszervezet iraki csoportjának nemrég megölt vezérét, Abu Muszab az-Zarkávit dicsőítette.

Szombati üzenetében megerősítette, hogy Abu Hamza al-Muhádzsir mozgalmi néven is emlegetett al-Maszri lett Abu Muszab az-Zarkávi június 7-i halála után az iraki al-Kaida vezetője. Bin Laden felszólította Muhádzsirt, hogy kezdje meg harcát, amelynek végcélja az, hogy Irakot egy iszlám kalifátus központjává változtassa. Bin Laden végezetül közölte, hogy imádkozik istenhez: Muhádzsir a lehető legméltóbb utóda legyen Zarkávinak. Bin Laden az idén eddig – a szombatival együtt – öt üzenet hozott nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik