Nagyvilág

Ötmillió dolláros vérdíj az új al-Kaida vezérének fejére

Ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki az amerikai kormányzat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportja új vezetőjének fejére.

Adam Ereli, az amerikai külügyminisztérium szóvivője pénteken közölte, hogy ötmillió dollárt fizetnek azokért az információkért, amelyek Abu Ajjúb al-Maszri nyomára vezetnek. Az amerikai külügyminisztérium szerint az egyiptomi Abu Ajjúb al-Maszri korábban az al-Kaida iraki csoportjának egyik vezetője volt, és szoros kapcsolatban állt a jordániai származású Abu Muszab az-Zarkávival, az al-Kaida június elején megölt csúcsvezetőjével. Maszri Afganisztánban és Pakisztánban kapott kiképzést, a robbanószerek szakértője, és ő hozta létre az al-Kaida első iraki sejtjét.

Ereli megismételte azt a korábbi amerikai álláspontot, hogy Abu Ajjúb al-Maszri azonos Abu Hamza al-Muhádzsirral, aki Zarkávi halálának másnapján az interneten jelentette be Zarkávi posztjának átvételét.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter engedélyezte a vérdíj kitűzését a Jutalom az igazságért elnevezésű program keretében. Ennek a programnak az alapján mintegy 62 millió dollárt fizettek ki több mint negyven embernek, akik olyan információkat szolgáltattak, amelyeknek köszönhetően terrorakciókat akadályoztak meg az Egyesült Államokban, vagy feltételezett terroristákat fogtak el.

Ez az összeg magában foglalja azt a 30 millió dollárt, amelyet Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök két fiáért, Udajért és Kuszajért fizettek ki a nyomravezetőknek 2003-ban.

Oszama bin Ladenre, az al-Kaida vezetőjére 25 millió dolláros vérdíj van érvényben, ugyanannyi mint Abu Muszab az-Zarkávi esetében volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik