Nagyvilág

66 halottja van a bagdadi robbantásnak

Hatvanhatan vesztették életüket és további 114-en sebesültek meg az egyik bagdadi piacon elkövetett szombati pokolgépes merényletben a legújabb, iraki belügyi forrásokra hivatkozó jelentések szerint.

A merényletet helyi idő szerint délelőtt tíz órakor, egy zsúfolt piactéren követték el Bagdad északkeleti részében, a Szadrváros nevű síita szegénynegyedben. Az autóba rejtett robbanószerkezet akkor lépett működésbe, amikor a jármű mellett elhaladt egy rendőrjárőr.

Biztonsági és kórházi források először 35 halottról és 48 sebesültről számoltak be, az áldozatok ismertté vált száma a délelőtt folyamán folyamatosan emelkedett.

Az áldozatok között egyaránt vannak rendőrök és polgári személyek. A környéken összegyűlt emberek dühödten támadtak a merényletet következményeit fotózó és filmező riporterekre.

A területen a robbanás után hatalmas füst gomolygott. A detonáció hatalmas pusztítást vitt véghez a piacon, a közelben mintegy húsz jármű megsemmisült, számos üzlet megrongálódott. Két órával a merénylet után is számos mentőautó és tűzoltókocsi állt a téren.

A szombati bagdadi robbantás az utóbbi hetek legvéresebb merénylete volt az iraki fővárosban.

Ugyanaznap, szintén a fővárosban fegyveresek rabolták el az iraki parlament egy szunnita iszlám vallású női képviselőjét és hét testőrét. A túszejtők a főváros as-Saab negyedében – ahol vegyesen laknak szunniták és síiták – csaptak le a politikusra. Egyelőre nem tudni, hogy melyik szervezet állhat az emberrablás mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik