Külföld

Slota és Meciar pártja kapja a magyarok tárcáit

admin
admin

2006. 06. 30. 07:54

A Szlovákiában rövidesen hivatalba lépő miniszterelnök, Fico pártja, a Smer a leköszönő kormány magyarok felügyelte minden tárcáját koalíciós partnereinek, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalomnak (LS-HZDS) juttat.

A létrejövő új kormány pártjainak csütörtöki egyezsége nyomán nyilvánosságra hozták, hogy az iskolaügyet, a környezetvédelmet, az építésügyi és régiófejlesztési minisztériumot Slotáék, a mezőgazdaságit és az igazságügyit pedig Meciarék kapják meg Robert Ficótól, akinek pártja, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) a többi tizenegy minisztériumot felügyeli majd.

A koalíciós partnerek előre leoszthatták a lapokat

Az eddig MKP felügyelte tárcák “leosztása” tovább erősíti azt a feltevést, hogy a kormányalakítási tárgyalások folyamata csupán színjáték volt, a lapokat előre leosztották. Ezt az üzenetet hordozza az is, hogy az eddig MKP felügyelte tárcák annak a két pártnak a kezére jutottak, amelyek 1994 és 1998 között a legtöbb kárt tették a szlovákiai magyar oktatásügyben. Visszafogták a vegyesen lakott dél-szlovákiai régiók fejlesztésére fordítandó pénzeket, radikálisan korlátozták a jelzett térség környezetvédelmi beruházásait, és súlyos károkat tettek az ország éléskamrájaként számon tartott magyarlakta térségek mezőgazdaságában, amely a saját lehetőségeihez képest azóta sem képes igazán talpra állni és kilábalni az ennek nyomán megugrott munkanélküliség kátyújából – észrevételezik az elemzők.

Aránytalan a posztok elosztása a kormány és az ellenzék között

Fico pártja adja a parlament házelnökét és egyik alelnökét, a parlament további két alelnöki posztját Slota és Meciar pártja között osztja meg, egy alelnöki posztot pedig az ellenzéknek juttat, ami az elemzők első észrevételei szerint messzemenően aránytalan, hiszen a kormánykoalíciónak 85, az ellenzéknek pedig 65 mandátuma lesz az új parlamentben, amelynek kinevezését Fico az államfő által jelzett időpontnál korábbra, július 4-re kéri.

A tizenkilenc parlamenti bizottság elnöki posztjai közül tizenkettőt a kormánykoalíció pártjai kapnak, ezeknek fele azonban a Smeré, a maradék hét bizottsági elnöki poszton pedig az ellenzék osztozik.

A kormányt alkotó három párt koalíciós szerződését két héttel a választás eredményeinek kihirdetése után, már vasárnap aláírják, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány kinevezése már június 4-én, közvetlenül a parlamenti képviselők eskütételét követő órákban megtörténjen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.