Nagyvilág

Oroszország: 10 millió dollár a nyomravezetőnek

Oroszország tízmillió dollárt fizet azért az információért, amelynek révén megtalálhatja és megsemmisítheti Irakban megölt négy diplomatájának gyilkosait - közölte Nyikolaj Patrusev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője.

„A kitűzött cél eléréséhez hozzásegítő információért tízmillió dollár díjat fog fizetni az Oroszországi Föderáció országos terrorizmusellenes bizottsága” – mondta Patrusev a RIA-Novosztyi hírügynökség jelentése szerint. Vlagyimir Putyin elnök szerdán utasította a titkosszolgálatokat, hogy kutassák fel és semmisítsék meg a bagdadi orosz nagykövetség június elején elrabolt diplomatáinak gyilkosait.

A négy orosz diplomatát június 3-án Bagdadban rabolták el az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő terroristák, és túszaik életéért cserébe azt követelték, hogy Oroszország vonja ki csapatait Csecsenföldről és engedje el muzulmán foglyait. A megszabott 48 órás határidő lejárta után, a múlt héten túszaikat kivégezték. Egy ötödik orosz állampolgárt, a nagykövetség őrét még a június 3-i akcióban megölték.

Moszkva nem először folyamodik fejpénz kitűzéséhez: tavaly Aszlan Maszhadov, a csecsen szakadár felkelők vezérének nyomravezetőjének fizettek tízmillió dollárt. Maszhadovot később kommandós egységek megölték. Szintén tízmillió dollárt ígértek az elmúlt évek legsúlyosabb oroszországi terrorista cselekményeinek elkövetését vállaló, jelenleg is rejtőzködő Samil Bászájev csecsen hadúr nyomravezetőjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik