Nagyvilág

Megszakadhatnak a tárgyalások Törökországgal

A finn elnökség ideje alatt az Európai Unió felfüggesztheti a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, ha Ankara nem teljesíti a csatlakozáshoz szükséges előfeltételeket – mondta Matti Vanhanen, az EU soros elnökségét július 1-jén átvevő Finnország kormányfője.

„Mindig jelen van a tárgyalások felfüggesztésének lehetősége (…) és bízom abban, hogy Törökország tisztában van ezzel” – fejtette ki a finn kormányfő Az Európai Unió arra szólítja fel Törökországot, hogy hajtson végre reformokat az alapvető szabadságjogok törökországi megvalósítása érdekében. Az EU emellett nyomást gyakorol Ankarára, hogy nyissa meg tengeri- és légikikötőit a 2004 óta EU-tag Ciprusi Köztársaság hajói és repülőgépei előtt, és ismerje el a nemzetközileg elfogadott ciprusi görög kormányzatot. Ankara szerint azonban először az uniónak kellene feloldania a sziget északi, törökök lakta részét sújtó kereskedelmi korlátozásokat.

A török kormány ezzel szemben nem tartja elképzelhetőnek, hogy a ciprusi kérdésben fennálló nézeteltérés miatt felfüggesszék Törökország csatlakozási tárgyalásait. Erről Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök beszélt egy francia napilapnak adott pénteki interjújában. „Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy az Európai Unió megszakítsa a tárgyalásokat (Törökországgal)” – közölte Erdogan a Le Figaróban megjelent interjúban. Álláspontja szerint az EU rendelkezéseivel összeegyeztethetetlen, hogy „a Ciprusról folyó megbeszéléseket és az uniós csatlakozási tárgyalásokat egy csomagban kezeljék”.

Ciprus szigete 1974 óta két részre oszlik: északi részén az egyedül Ankara által támogatott észak-ciprusi török köztársaság működik, míg a déli részen lévő, görög lakosságú Ciprusi Köztársaságot a török kormányzat mind a mai napig nem ismerte el. 2004 áprilisában párhuzamos népszavazást tartottak a ciprusi görög és a ciprusi török közösség körében arról a tervről, amely alapján a 30 éve megosztott sziget újraegyesülhetne. Hivatalos adatok szerint a görög ciprióták 75,83 százaléka nemmel szavazott az ENSZ-tervre, így 2004. május 1-jén a sziget görögök lakta része a török közösség nélkül csatlakozott az Európai Unióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik