Nagyvilág

Visszahívták lengyel kormányba a lemondott pénzügyminisztert

A lengyel miniszterelnök visszahívta csütörtökön a kormányba múlt héten lemondott pénzügyminiszterét. Kazimierz Marcinkiewicz a kormány gazdaságpolitikájának összehangolásával megbízott miniszterelnök-helyettesi tisztséget ajánlotta fel Zyta Gilowskának, aki egyelőre mérlegeli, hogy elfogadja-e a javaslatot.

Gilowska múlt hét pénteken mondott le azt követően, hogy az ügyészség felkért egy varsói bíróságot, vizsgálja ki a miniszter állampárti múltját. Korábban olyan vádak láttak napvilágot, hogy Gilowska együttműködött a kommunista rendszer titkosrendőrségével. Gilowska tagadta a vádat és politikai zsarolást emlegetett, de felajánlotta lemondását, amelyet Marcinkiewicz azonnal elfogadott.

A közéleti személyiségek átvilágításával megbízott különleges bíróság csütörtökön elutasította az ügy vizsgálatát, arra hivatkozva, hogy Zyta Gilowska már magánszemély, nem tölt be hivatalos tisztséget. A miniszterelnök néhány órával később sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a bíróság nem tekintette különleges ügynek Gilowska esetét, mert az lehetővé tette volna az eljárás azonnali megindítását. Azzal vádolta a volt titkosrendőrség tisztviselőit, hogy szándékosan keverték gyanúba Gilowskát és provokálták ki ezzel lemondását. Közölte: azért szeretné Gilowska visszatérését a kormányba, mert nagyra értékeli a gazdasági reformok végrehajtásában szerzett tapasztalatait, emellett segíteni szeretne neki hírnevének helyreállításában.

Zyta Gilowskára, aki pénzügyminiszterként a kormányfő egyik helyettese is volt, széles körben úgy tekintettek, mint a költségvetési fegyelem betartásának garanciájára. Távozása miatt a befektetők azonnal piacra dobtak nagy mennyiségben lengyel zlotyt és államkötvényt, de a pénzpiacok megnyugodtak, amikor a pénzügyi tárca élére a kormányfő pénzügyi tanácsadóját, a piacbarátként ismert és az Egyesült Államokban tanult közgazdász Pawel Wojciechowskit nevezte ki.

A lengyel törvények értelmében a közhivatalt betöltő személyiségek kötelesek nyilatkozni arról, hogy a kommunizmus idején együttműködtek-e az állambiztonsági szolgálatokkal. A beismerés nem jár automatikusan szankciókkal, de ha valaki hazudik és az kiderül, tíz évig nem tölthet be semmiféle állami hivatalt. Gilowska 2001-ben úgy nyilatkozott, hogy soha nem működött együtt a kommunista rendszer titkosrendőrségével. Az ügyészség arra kérte a bíróságot, hogy a fellelhető dokumentumok nyomán vizsgálja ki, Gilowska igazat mondott-e vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik